Egentlig har det ligget lige til højrebenet, at Moscato d’Asti ‘ens mester Giorgio Rivetti skulle begave os med en Passito (en stråvin, som typen engang blev kaldt), og derfor var det vel lidt underligt, at vi skulle helt frem til 2007, før de første flasker af denne vin blev sluppet løs. Det var 1998-årgangen, som Giorgio Rivetti og hans team havde passet og plejet i samfulde 8 år før de fandt, at den var klar til at møde verden. Der var tale om bare 1.200 flasker, og da de blev revet væk, var vinen de første år nærmest mytisk. Spinettas søde vin, som mange talte om, men få havde smagt.
Produktionen er stadig beskeden, sjældent over 3.000 flasker og som regel langt færre. Dette er derfor den eneste af Spinettas vine, som distribueres efter en allokeringsliste, og vi har først fået vinen tilbudt efter, vi i 2020 blev Spinettas preferred partner i Danmark. Der er tale om frugt fra omkring 40 år gamle vinstokkene på skråningerne op imod Bricco-Quaglia, hvor hele eventyret for La Spinetta startede. Nærmere bestemt et par parceller som bliver sprunget over, når druerne til Spinettas berømte Moscato d'Asti plukkes. Vinmarken genbesøges et par uger senere og her soigneres klaserne inden de lægges i plastkasser og transporteres til Spinettas særlige lokale, hvor der er installeret et par store ventilatorer, som kan hjælpe med tørringsprocessen i de fugtige efterårsmåneder.
Druerne presses i december, og efter mosten har fået lov til at sætte sig, fyldes den på nye franske fade, hvor den i de kolde vintermåneder uden yderligere intervention langsomt forvandles til vin med omkring 11-12% alkohol og en hel del restsødme. Vinen modner 24 måneder i fadene inden den endelige cuvée sammenstikkes i en lille rustfri ståltank, hvor den får lov til at udvikle sin aromatiske kompleksitet i samfulde 72 måneder inden den til sidst tappes på flasker uden klaring eller filtrering.
Det er ikke så svært at forstå, hvorfor Giorgio Rivetti syntes, vinen slet og ret skulle hedde "Oro", når den skænkes. Det ravgyldne udtryk kan sagtens give associationer til flydende guld, og nuancen lægger fint op til de aromatiske sensationer, som venter. Meget intens, ja nærmest insisterende med honning, pære, kandiserede frugter, kaprifolium, ingefær, aromatiske urter og vanilje, som på lykkelig vis netop ikke kammer over takket være noter af modne citroner og bitter grape. Omfavnende, generøs og sød, men også så tilpas syrlig, at man nemt kommer til at skænke et ekstra lille glas. Med andre ord en oplevelse!
En oplagt meditationsvin, og bestemt i topform når desserterne både er søde og rige. Fræk til mange velmodnede oste og et overraskende vellykket match til den ellers svære caviar!