Picpoul er det lidt forvirrende navn som druen Piquepoul Blanc får, hvis vinstokkene står i kommunerne Mèze, Florensac, Castelnau-de-Guers, Montagnac, Pomérols (ikke at forveksle med Pomerol) og så Pinet, der giver os den sidste del af distriktets navn: Picpoul de Pinet.
Vi er i de blide bakker bag østersbankerne i lagunesøen Étang de Thau i behagelig afstand fra det hektiske badeliv på Middelhavskysten mellem Sete og Cap dage, og vinen kommer, når den som her er god og autentisk, med en friskhed, som man ikke lige ventet i et område, hvor solen bager gavmildt og hvor flertallet af vinene er røde, varme og krydrede. Picpoul de Pinet overrasker derfor de fleste, når de smager den første gang, men Piquepoul er langsomt modnende og begavet med en del naturlig syre, så når vinstokkene bliver hjulpet på vej af de svalende salte briser ude fra havet, som også sørger for mange kølige nætter, ja så opstår muligheden for at producere forfriskende hvidvine. Picpoul betyder da også noget i retning af "prikken på læberne", og vi har flere steder set, at vinen bliver kaldt Middelhavskystens svar på Muscadet Sèvre et Maine.
Aimé og Véronique Guibert, der grundlagde Mas de Daumas Gassac tilbage i 1974, var tidligt optaget af hvad det lokale terroir kunne gøre ved de forskellige grønne druesorter og de plantede i årenes løb snesevis af forskellige sorter, men Piquepoul Blanc blev aldrig rigtig en central del af deres projekt, og vi skal helt frem til 2010, før denne Picpoul de Pinet blev føjet i portofølgen.
Der er tale om frugt fra en vinbonde, som ejer næsten 5 ha. med vinstokke herunder mange, som stadig er podet på deres originale europæiske rødder forbi den rodsugende vinlus aldrig vandt fodfæste i den sandede kalkstensrige jordbund omkring lagunen. Der er tale om en blanding af maskinel og manuel høst i de tidlige morgentimer, og efter en soignering af klaserne fjernes alle stilke inden druerne ryger i den pneumatiske presse hvorefter mosten får lov til at sætte sig (bundfælde) inden den forvandles til vin og siden modner sur Lie i rustfrit stål uden malolaktisk forgæring i 5-6 måneder inden den filtreres og tappes på flaske.
En overraskende vin som byder sig til som et dejligt og forfriskende alternativ til vinene funderet på de mere aromatiske druesorter, som mange vinbønder langs kysten har valgt at satse på.
Ikke uden pondus, men vidunderligt underspillet med sarte noter af fersken, cantaloupe melon og guava, der bliver indrammet af urter frisk og forfriskende syre og en særlig salt mineralitet, som får en til fornemme bølgerne, der skvulper på stranden og kalder på en plateau med fruits de mer med stakke af østers, krabber, rejer, muslinger og en enkelt langoustine.