Let mousserende, let løbende og frem for alt seriøst velsmagende Pet'Nat' fra familien Mabileau, som har valgt fortsat at kalde vinen for Orgasmic. Men væk er billedet af den noget alvorstung nonne, der holdt godt fast i sin lille katekismus, og væk er kvinden i sort og hvidt, som, måtte vi forstå, skule lære at stå på egne ben.
Forklaringen er den, at Frédéric Mabileau, som skabte denne Pet'Nat', eller Pet'Nath' med det lille tilføjet "h", som Frédéric insisterede på at få med som en lille skjult kærlighedserklæring til sin altid sprudlende hustru Nathalie, ikke længere er iblandt os. Kort før 2020 høsten styrtede han med sin lille flyvemaskine og døde af sine kvæstelser inden hjælpen nåede frem, og nu er det hans ældste søn Rémy, som alt for tidligt løfter arven og viderefører domænet. Derfor kommer vinen med denne lille kærlige hilsen til faderen: ”Au paradis du Chenin, "Orgasmic" accompagne les âmes égarées vers de nouveaux cieux”.
Petillant Naturele eller Petillant Nathalie. Lige meget. Det vigtigste er, at vinen stråler smukt i den stadig voksende og brogede flok af Pet'Nat' på markedet. Druerne og det terroir, som vinstokkene står i, får lov til at tale uden sminke, og de noter af surdej, rugbrød og overraskende krydderier, som nogen kalder "funkiness", er ikke blevet inviteret med om bord. I stedet handler det om simpel velsmag, og et udtryk som får en til at tænke på den oplevelse, man får, når man rækker op efter et sollunt knapt modent sommeræble og tager den første sprøde bid mens syrligheden stadig er markant. Let prikkende, herlig aromatisk, saftig, helt tør og trods lav alkohol kærligt omfavnende.
Frugten kommer fra de tidligst plukkede druer på den lille ha. af Chenin des Rouillères i Anjou, som Frédéric og Nathalie Mabileau købte og gentilplantede med udvalgte Chenin Blanc stiklinger tilbage i 2005. Og nu som før er der, som Frédéric altid sagde, tale om så lidt hekseri som muligt: ”Det handler bare om at forene boblernes hellige treenighed, lige som vores bedsteforældre og deres forældre før dem gjorde det. Bare naturligt gær, druernes naturlige sukker og så en masse kærlighed. Voila!”.
Lidt mere specifikt er høsten manuel. Druerne transporteres ned til vingården i små plastkasser og her sker der en soignering af klaserne inde de går direkte i den pneumatiske presse hvorfra den fristløbende most får lov til at sætte sig i op til 48 timer inden gæringen uden fremmede gærstemmer i rustfrit stål får lov til at gå i gang. Herefter tappes vinen på flaske, når alkoholindholdet passerer de 11%, og der stadig er sukker tilbage, hvilket betyder, at den sidste del af gæringen ud over alkohol giver os de livgivende bobler og et behersket bundfald.
Et bundfald, som man enten kan vælge skal være en del af oplevelsen ved lige at vende flasken en tur inden man lader proppen springe eller prøve at undgå ved forsigtig opskænkning. Der ikke nogen regler her. Det er et spørgsmål om temperament og præferencer.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.