Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Giannakochori 592 00, Grækenland
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Efter etableringen i 1997 er det gået stærkt for Kir-Yianni, og de tilbyder nu et stort og nysgerrigt katalog af vine, der både udforsker og udfordrer mulighederne på de frugtbare sletter oppe ved Vegoritis søen i den græske del af Makedonien.
Blandt andet denne mousserende Paranga, hvis milde letløbende stil er inspireret af de stadig mere populære Prosecco vine fra Venedigs baghave.
Den er domineret af de blå Xinomavro druer der vinificeres blanc de noir sammen med Malvasia og det andet pres på Chardonnay druerne fra den kølige og estimerede Palpo vinmark. Efter gæringen hviler vinen nogle uger i rustfri ståltanke inder der tilsættes sukker og udvalgte gærstammer, således at en fornyet gæring kan komme i gang og således, at kulsyren kan blive integreret i vinen når ståltanken lukkes hermetisk. I de mindre seriøse Prosecco vine er denne proces overstået på få uger, men sådan er det ikke hos Kir-Yianni. Her vælger Antonis Kioseoglou og Stellios Boutaris at lade vinen udvikle sig i 5 måneder inden de filtrerer gærresterne fra og tapper vinen på flaske.
Resultatet er en rund og aromatisk vin med en levende næsten legesyg mousse. Meget blomstrende i næsen med associationer til abrikos og fersken der i munden får følgeskab af moden citrus og læskende sprøde æbler, der balancerer den lille restsødme og efterlader munden frisk og glad.
Lige som Prosecco er den fremragende til selskabelighed, fest og fingermad. Prøv den også til et stykke dansk smørrebrød for eksempel en gang øko-æg med håndpillede rejer, dildmayonnaise og sprøde ærteskud.
Årgang | NV |
Land | Grækenland |
Region | Macedonia |
Distrikt | Macadonia PGI |
Producent | Kir Yianni |
Vinmager | Stellios Boutaris |
Druer | Xinomavro (50 %) |
Chardonnay (30 %) | |
Malvasia (20 %) | |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 11,5 % |
PH-værdi | 3,08 |
Restsukker | 17,2 g/l |
Syreindhold | 5,8 g/l |
Svovlindhold | 93 mg/l |
Indeholder sulfitter | Ja |
Lagring | 5 måneder i autoklave. |
Forventet holdbarhed | 1-2 år fra aftapningen. |
Varenr.: | 131268 |
Den legendariske film Zorba the Greek fra 1964 endte med, at Anthony Quinn og Alan Bates dansede en desperat og desillusioneret syrtaki på stranden, mens Mikis Theodorakis fængende og flot spillede til. Nu danser grækerne på fallittens rand, men det forhindrer os ikke i at revitalisere vores græske sortiment, og siden sommeren 2015 har det været muligt at møde den ellers ukendte blå drue Xinomavro hos Løgismose.
Den måske ypperste ambassadør for druen Xinomavro hedder Kir-Yianni og ligger i den græske del af Makedonien, der netop regnes for Xinomavro druens højborg. Kir-Yianni er etableret så sent som i 1997, men dåbsattesten snyder en smule, idet der er tale om et prestigeprojekt for Boutaris familien, der har lavet vin i området i over 100 år, og med en bred margin er Grækenland mest velkonsoliderede vinfirma.
Kir-Yianni blev grundlagt i 1997 af Yiannis Boutaris, men allerede fra 1999 har det været hans søn, den karismatiske Stellios Boutaris, som har stået i spidsen for projektet, mens Yiannis i stedet har passet sit virke som borgmester i Thessaloniki.
Vingården opererer fra to lokationer på hver sin side af Vermion bjerget, hvor jordbunds- såvel som de klimatiske forhold varierer, og det afspejles i de vine, som produceres. Dertil kommer at man gerne vil vise såvel den oprindelige måde at vinificere Xinomavro på og så en mere moderne tilgang, der rækker ud efter det publikum, som måske ikke har lyst til at beskæftige sig med vine, der kommer med højt tanninindhold i retning af gammeldags Barolo, og derfor kræver tålmodighed.
Kir-Yianni har ramt en åre i tiden, og det har skabt mulighed for at kigge ud over druen Xinomavro. Således produceres der nu også røde vine med et lidt mere internationalt snit båret frem af Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon samt hvide vine hvori den lokale Roditis drue får selskab af Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Græsk-Makedonien ligger i det nordlige Grækenland grænsende op til Makedonien, Bulgarien og Albanien. Regionen har produceret vin i årtusinder, og vindyrkning er dybt forankret i kulturen. Klimaet er især i den nordligste del kontinentalt og regionen er mange steder præget af bakker og skråninger. Hoveddruerne er den Xinomavro, en af landets vigtigste blå sorter samt Rhoditis og Limnio. Nogle steder eksperimenteres også med internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Syrah. Græsk-Makedonien er hjemsted for nogle af Grækenlands bedste og mest holdbare rødvine.
Macadonia er en PGI der dækker regionen Græsk-Makedonien i det nordlige Grækenland. Arealmæssigt er det en af de større PGI regioner, og både jordbund og vinmarkernes placering varierer en del. Klimaet er gennemgående fastlandsklima med kølige nætter og lune dage. Der produceres både hvid, rød og rosévine og i varierende sødmegrader. Der anvendes mange forskellige druesorter, græsske såvel som internationale. Af særligt fremtrædende kan nævnes Roditis, Lemnio, Xinomavro og Moschomavro.
Nøgleord
Passer godt til
Karakteristika
Flaskelagring