Andre fristelser fra Kir Yianni
Giannakochori 592 00, Grækenland
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Denne vin startede som et eksperiment for Antonis Kioseoglou og Stellios Boutaris, men da vinen hurtigt fik mange venner både i og udenfor Grækenland er den nu - trods den lidt særprægede fremstillingsmåde - fast i sortimentet.
Der er tale om 80% Xinomavro fra yngre vinstokke fra højt beliggende vinmarker i Amyndeon, blandet med 20% Merlot fra lejede vinmarker i det lidt lunere og lavere beliggende Florina. Begge steder er der tale om et mildt kontinentalt klima med kolde vintre og varme somre, som giver vinstokkene en lang vækstcyklus med store daglige temperatursvingninger som leder frem til den smukke balance mellem intense aromaer og phenolisk modenhed i druerne, der gør det muligt at skabe friske velafbalancerede vine, der vækker international opmærksomhed.
Når druerne ankommer til vingården fjernes alle stilke hvorefter de køles ned til 12° C i op til 5 dage for at udvikle deres aromatiske kompleksitet inden de presses og temperaturen hæves til 20-22° C, således at gæringen kan komme i gang med udvalgte gærkulturer. Alle skaller og sten fjernes efter bare et par timer så man rammer den helt lys og sart rosa farvenuance, som har spredt sig som en steppebrand fra Provence.
Efterfølgende arbejdes der med den såkaldte micro-oxygenation for at udvikle frugten og blødgøre tanninerne i vinen. Denne proces står på i op til 5 måneder hvorefter vinen ved hjælp af pasteuriseret most fra Xinomavro-druer tilføres en behersket sødme inden den tappes på flaske.
Resultatet er en lys laksefarvet vin med næsten finesserige aromaer. Diskret blomstrende med noter af hvide ferskner, pærer, lychee og lime blade. Let og meget mild munden hvor diskret sødme går smukt hånd i hånd med forfriskende syre og skaber en rig mundfornemmelse og en aromatisk finish.
Bestemt dejlig som aperitif, men også et perfekt match til bagte fladfisk i lyse saucer samt mere krydrede retter fra det asiatiske eller mexicanske køkken.
Årgang | 2019 |
Land | Grækenland |
Region | Macedonia |
Distrikt | Macadonia PGI |
Producent | Kir Yianni |
Vinmager | Stellios Boutaris |
Druer | Xinomavro (80 %) |
Merlot (20 %) | |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Skruelåg |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 11,5 % |
Restsukker | 10,0 g/l |
Indeholder sulfitter | Ja |
Lagring | 6 måneder i rustfrit stål. |
Forventet holdbarhed | 2-3 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 7 - 9 °C |
Varenr.: | 210997 |
Den legendariske film Zorba the Greek fra 1964 endte med, at Anthony Quinn og Alan Bates dansede en desperat og desillusioneret syrtaki på stranden, mens Mikis Theodorakis fængende og flot spillede til. Nu danser grækerne på fallittens rand, men det forhindrer os ikke i at revitalisere vores græske sortiment, og siden sommeren 2015 har det været muligt at møde den ellers ukendte blå drue Xinomavro hos Løgismose.
Den måske ypperste ambassadør for druen Xinomavro hedder Kir-Yianni og ligger i den græske del af Makedonien, der netop regnes for Xinomavro druens højborg. Kir-Yianni er etableret så sent som i 1997, men dåbsattesten snyder en smule, idet der er tale om et prestigeprojekt for Boutaris familien, der har lavet vin i området i over 100 år, og med en bred margin er Grækenland mest velkonsoliderede vinfirma.
Kir-Yianni blev grundlagt i 1997 af Yiannis Boutaris, men allerede fra 1999 har det været hans søn, den karismatiske Stellios Boutaris, som har stået i spidsen for projektet, mens Yiannis i stedet har passet sit virke som borgmester i Thessaloniki.
Vingården opererer fra to lokationer på hver sin side af Vermion bjerget, hvor jordbunds- såvel som de klimatiske forhold varierer, og det afspejles i de vine, som produceres. Dertil kommer at man gerne vil vise såvel den oprindelige måde at vinificere Xinomavro på og så en mere moderne tilgang, der rækker ud efter det publikum, som måske ikke har lyst til at beskæftige sig med vine, der kommer med højt tanninindhold i retning af gammeldags Barolo, og derfor kræver tålmodighed.
Kir-Yianni har ramt en åre i tiden, og det har skabt mulighed for at kigge ud over druen Xinomavro. Således produceres der nu også røde vine med et lidt mere internationalt snit båret frem af Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon samt hvide vine hvori den lokale Roditis drue får selskab af Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Græsk-Makedonien ligger i det nordlige Grækenland grænsende op til Makedonien, Bulgarien og Albanien. Regionen har produceret vin i årtusinder, og vindyrkning er dybt forankret i kulturen. Klimaet er især i den nordligste del kontinentalt og regionen er mange steder præget af bakker og skråninger. Hoveddruerne er den Xinomavro, en af landets vigtigste blå sorter samt Rhoditis og Limnio. Nogle steder eksperimenteres også med internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Syrah. Græsk-Makedonien er hjemsted for nogle af Grækenlands bedste og mest holdbare rødvine.
Macadonia er en PGI der dækker regionen Græsk-Makedonien i det nordlige Grækenland. Arealmæssigt er det en af de større PGI regioner, og både jordbund og vinmarkernes placering varierer en del. Klimaet er gennemgående fastlandsklima med kølige nætter og lune dage. Der produceres både hvid, rød og rosévine og i varierende sødmegrader. Der anvendes mange forskellige druesorter, græsske såvel som internationale. Af særligt fremtrædende kan nævnes Roditis, Lemnio, Xinomavro og Moschomavro.