Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Pajzos Zrt., Sárospatak, Nagy Lajos út 12, 3950 Ungarn
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Sammen med Sauternes er de ungarske Tokaji vine blandt verdens fineste søde vine. Det diskuteres stadig, hvor de første ædelt søde vine blev lavet, men Tokaj er bestemt med i opløbet og det er interessant at tænke på at Tokay d'Alsace altid har været funderet på Pinot Gris, og at benævnelsen angiveligt er kommet til som et tidligt salgstrick i 1700-tallet, hvor de ungarske Tokaj-vine nød større anerkendelsen i Frankrig end Sauternes.
Smager man på vinene, fornemmer man de historiske vingesus og får forståelse for anerkendelsen. De er usædvanligt intense og forførende og til trods for de til tider enorme mængder restsukker kommer de fleste med en pirrende syre som på mirakuløs vis skaber balance i tingene
Sødmegraden udtrykkes nogle år endnu i puttonyos, som er en ældgammel måleenhed og navnet på en kurv, som rummer 25kg Aszü-druer, det vil sige dehydrerede druer inficeret af ædelråd. Den traditionelle fadstørrelse i Tokaj kaldes en Gönc og rummer 136 liter, og jo flere puttonyos, man fyldte i Gönc'en, jo sødere bliver den færdige vin. I dag refererer puttonyos til niveauet af restsukker, og siden 2014 har der kun været to kategorier af pouttonyos-vine, 5 og 6 puttonyos.
Pajzos' Tokaji med 5 puttonyos er en imponerende kraftpræstation fra den "umulige" 2014-årgang, der regnede væk for de fleste. Men Pajzos' team var både stædige og heldige og i løbet af november belønnede vejrguderne deres tålmodighed, således at de kunne plukke tilstrækkelige mængder af tilstrækkeligt ædelt rådne druer til at producere denne vin. Der er tale om 60% Furmint, 30% Hárslevelü og 10% Muscat, som er gæret direkte i 220-liters egetræsfade af lokalt egetræ fra Zemplén-bakkerne efterfulgt af 3 års lagring på samme.
En overdådig vin med krydrede kaskader af abrikos, smørblomst, mandarin, marcipan, honning og bergamotte til næsen, og derpå olieret og fed med tydelige honningnoter, figen, citrusfrugt og karamelliseret ananas i munden. Og hele herligheden bliver brillant formidlet af læskende syre og kalket mineralitet. En flydende historiebog og en fremragende vinoplevelse.
Den ultimative ledsager til blåskimmeloste og foie gras terrine, men også glimrende til desserter med creme og/eller mousse samt syltede eller karamelliserede frugter og bær. Kan også fungere fint som en dessert i sig selv, men husk at her dur de små glas ikke!
Årgang | 2014 |
Land | Ungarn |
Region | Tokaj |
Distrikt | Tokaji |
Producent | Château Pajzos |
Vinmager | István Bai |
Druer | Furmint (75 %) |
Hárslevelű (25 %) | |
Nettoindhold | 0,5 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Antal flasker produceret | 14000 |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 10,5 % |
PH-værdi | 3,65 |
Restsukker | 180,0 g/l |
Syreindhold | 5,6 g/l |
Svovlindhold | 200 mg/l |
Indeholder sulfitter | Ja |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 36 måneder i 220 liters brugte ungarske fade. |
Forventet holdbarhed | 30-40 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 7 - 9 °C |
Varenr.: | 207132 |
Château Pajzos har i århundreder været kendt for sit exceptionelle potentiale, men ligesom på så mange andre vingårde i Ungarn stod tiden stille, da de teknologiske lande vindinger - med det rustfri stål og det temperaturstyrede gæringsforløb i spidsen - ramte Frankrig, Italien og de andre vesteuropæiske lande.
Heldigvis har Les Bordelaises altid haft noget med Tokaj. Måske fordi de søde vine fra Tokaj historisk set har været de eneste sande konkurrenter til Sauternes. Franskmændene VIL Tokaj, og på mange måder har det været godt, fordi de har haft lysten til at investere og fordi de har været i stand til at rejse den nødvendige kapital.
Således blev Château Pajzos i 1991 købt af 12 franske investorer, heriblandt Jean-Michel Arcaute fra Château Clinet i Pomerol og den meget velhavende landbrugsingeniør Jean-Louis Laborde. Den oprindelige plan handlede om forsigtige investeringer, men for Jean-Louis Laborde blev projektet en hjertesag, og da man ikke kunne enes om ambitionsniveauet begynde Jean-Louis Laborde at frikøbe de øvrige investorer i en proces, som også førte til at han overtog Château Clinet.
Siden 2000 har Jean-Louis Laborde således været enerådende på Château Pajzos. Der er investeret enorme summer i kælderen, og for yderligere at optimere kvaliteten er foreløbig op med halvdelen af vingårdens 87 ha. blevet ny tilplantet med ypperlige kloner af druerne Hárslevelű, Sárgamuskotály og Furmint. Endelig er der også blev sat et par ha. med de gamle druesorter Zéta, Kabar, Gohér og Kövérszőlő for at undersøge om de gemmer på nogle kvaliteter, som ikke må gå tabt.
Château Pajzos har ca. 60 ha. med vinstokke i produktion og producerer (med markante udsving fra år til år) omkring 120.000 flasker fordelt på 3 tørre vine, 1 halvsød vin, 2 søde Aszú vine samt en sjælden gang imellem både Eszencia og isvin.
Vinmageren István Bai
Tokaj (ordet Tokaji bruges om ”vine fra området Tokaj”) er en vinregionbeliggende delvist i Ungarns nordøstlige hjørne og delvist i Slovakiets sydøstlige del. Hovedparten af vinmarkerne, ca 5500 ha ligger i Ungarn, mens knap 1000 ha ligger i Slovakiet. Området har en land historie for produktion af søde vine på druer inficeret af ædelråd. Jordbunden er af vulkansk oprindelse og i kombination med den fugtighed, der skabes af floderne Tisza og Bodrog, som løber gennem området, er potentialet for produktion af top vine til stede. Druesorterne er den syreholdige Furmint, Hárslevelü, Muscat samt mindre andele af andre østeuropæiske druesorter. I nyere tid har området nydt massiv investering fra Vesteuropa, særligt Frankrig, og der produceres i dag i stigende grad tørre vine i området sideløbende med de historiske søde vine.
Tokaj er Ungarns bedst kendte vindistrikt og hjemsted for en af verdens fineste søde vine. Placeringen af vinmarkerne omkring floderne Tisza og Bodrog i Ungarns nordøstlige hjørne giver i kombination med et lunt klima gode betingelser for udvikling af ædelråd. Mange steder, især i bakkesider, finder man vulkansk ler, mens der i det fladere land er mere løss og sand.
Druesorterne, der anvendes, er Furmint, Harslevelü og Muscat Blanc og de fleste vine er en blanding af flere med Furmint i hovedrollen. De traditionelle søde vine fra Tokaj, kaldet Tokaji Aszü er lavet på ædelrådne druer tilsat fade med tør basevin. Jo større andel ædelrådne druer, jo sødere, hvilket angives på etiketten som ”puttonyos”. 6 puttonyos svarer til et restsukker indhold på min 150 g/l mens 5 puttonyos er min 130 g/l. Tidligere fandtes også både 2, 3 og 4 puttonyos, men disse er nu udfaset. Til gengæld finder man en række andre stilarter i Tokaj, som oplever øget popularitet. Områdets tørre vine var tidligere ført an af Szamorodni, en form for auslese af hele klaser med en smule botrytis og ofte påvirket af flor. I dag fremstilles også en række ståltanksgærede ”moderne” vine på særligt Furmint. Ind imellem ses også vellykkede fadlagrede versioner.
Late harvest vine ofte som rene sortsvine og med mindre restsødme end de klassiske Aszü vine bliver også gradvist mere udbredte.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring