Hvis du skulle få lyst til en lille pause fra din daglige dosis af Sauvignon Blanc, Chardonnay og Riesling og samtidigt få rystet posen med fordomme en lille smule, er denne Orvieto Classico fra Palazzone et god bud på en vin, som både kan overraske og langsomt snige sig ind under huden.
Der er primært tale om druerne Procanico og Grechetto (druer som i andre regioner kaldes Trebbiano Toscano, Rebola og Pignoletto), og også lidt Verdello og Malvasia, og i hænderne på Giovanni Dubini og hans søn Pietro bliver de forvandlet til en fin ambassadør for denne Denominazione. Ikke at det er en stor vin, men den er ren og ærlig, og så gør det jo ikke noget, at druerne ikke er metervarer på hylderne i Danmark.
Der er tale om frugt fra vinstokke, der står i vulkansk tuf på forskellige parceller på og omkring Rocca Ripesena med udsigt over mod turistmagneten Orvieto, der står på sin kæmpe piedestal af røde klipper et par kilometer borte. Overalt praktiseres bæredygtigt jordbrug med organsik gødskning og nul systemiske insekticider eller fungicider. Det er så at sige økologi uden ønske om certifikat.
Høsten er manuel og foregår på de varme dage i morgentimerne. Efter en soignering praktiseres helklasse pres og mosten får lov til at sætte sig (bundfælde) i 12-24 timer inden gæringen i rustfrit stål. Den malolaktiske gæring undertrykkes og vinene fra de 4 druesorter sammenstikkes til den endelige cuvée i oktober, hvorefter vinen modner 4 måneder sur Lie i tanken frem mod en let filtrering aftapningen på flaske.
Skødesløshed og grådighed i jagten på kvantitet frem for kvalitet har givet Orvieto mange hak i renommeet, men Palazzone beviser, at der er en grund til at der har været dyrket druer i 2.500 år i bakkerne omkring Orvieto. Eller som Giovanni Dubini nogenlunde formulerer det: "Når Piero Antinori, en af de rigeste og mest berømte vinproducenter i Toscana, besluttede at producere sine bedste hvidvin i Umbrien, må der være en grund til det, og det var sikkert heller ikke uden grund, at Luca Signorelli ikke bare havde guld, men også Orvieto-vin i sin kontrakt, da han udsmykkede fresken på katedralen i Orvieto i 1500-tallet. Hvis vinene ikke var gode eller ikke havde potentiale, ville de sikkert være forsvundet for længst."
Få betvivler, at Giovanni Dubini er en af de ypperste ambassadører for Orvieto og vinenes rejse tilbage til ære og værdighed. Blandt andet har Wine Spectator noteret, at det er “Hard to find a serious Orvieto like this.” og Stephen Tanzer kom allerede for 20 år siden med dette statement: “Unquestionably the number one small estate of Orvieto”.