• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Thildes tiramisu

 

Chefsommelier Thilde Maarbjerg

 

Thomas’ datter har altid været fuldstændig vild med tiramisu, og eftersom han ikke er den store dessertkok, har jeg løbende gjort mig erfaringer med udførelsen af den berømte italienske kage. Da jeg arbejdede som tjener på den sicilianske restaurant La Posata, lærte jeg første gang om tiramisu, herunder blandt andet at der absolut ikke er fløde i en tiramisu.

Brugen af spiritus i La Posatas version var rundhåndet, og det giver god kant til kagen, særligt hvis det kun er voksne, der skal nyde den. Muscovado-sukker er mit eget bidrag, og jeg synes, det giver en dyb, komplimenterende smag til kaffen og spiritussen. Man kan også bruge hvidt sukker, hvis man ønsker det.Tiramisu laves gerne enten aftenen før eller om morgenen den dag, den skal serveres. Det er vigtigt, den får tid til at trække på køl, så den bliver blød hele vejen igennem. 

OG VINEN TIL...

Marsala Dolce, Vecchiofloro, 2011

Den sicilianske specialitet inden for hedvinskate-gorien er god til at gemme sig bag mastodonterne fra Spanien og Portugal. Marsalas historie og tilblivelse har ellers mange fællestræk med portvin og sherry, og også her har briterne haft mere end en finger med i spillet. Deres hang til hedvin lader til næsten at være genetisk betinget og har dybe rødder tilbage i historien både af praktiske, nødvendige og nydelsesmæssige årsager.

Den engelske købmand John Woodhouse opdagede som den første uden for Italien de ædle marsala-vine. Markedet for forstærkede vine var stort i England, og han øjnede en økonomisk mulighed i den fantastiske vin, han smagte på Sicilien.

I 1796 kommercialiserede han vinen og startede en stor produktion. Den italienske entreprenør Vincenzo Florio red med på bølgen og købte i 1833 store landområder til drueproduktion. Florio købte senere Woodhouses firma og er i dag sammen med Pellegrino ledende inden for marsala-produktion.Vecchiofloro Dolce 2011 er lavet på de lokale sicilianske sorter, grillo og cataretto.

Under gæringen tilsættes sifone, en blanding af druemost og brandy. Cotto, indkogt druemost, tilsættes til sidst, så sukkerindholdet lander på ca. 110 g/l. Vinen lagrer efterfølgende ca. 30 måneder på fad forud for aftapning. Server ved 10-12 °C. Alk 18%