31/8/2022 | Magasin 5 2022
Boller i selleri
En mormorklassiker og måske en af de mest spiste retter i tidernes løb. Her i en lidt grønnere version med knoldselleri.
Ingredienser
- Kødboller
- 500 g hakket kalv og flæsk
- 2 stk løg finthakkede
- 2 tsk salt
- ½ tsk sort peber
- 3 stk æg
- 5 spsk rasp
- 2½ dl Løgismose sødmælk
- 1 dl danskvand
- Lidt muskatnød revet
- 2 stilke timian blade herfra
- Sauce
- 1 stk knoldselleri skrællet og skåret i 1x1 cm tern
- 1½ dl hønsefond (eller anden lys bouillon)
- 1 dl Løgismose piskefløde
- 1 stk laurbærblad
- 2 stilke frisk timian
- 2 spsk Løgismose smør
- 3 spsk Løgismose hvedemel
- Salt og peber
Sådan gør du
Fars
Step 1. Rør kødet med salt til konsistensen bliver sej.
Step 2. Tilsæt herefter timian, muskat, peber og rasp og rør godt sammen.
Step 3. Slå æggene i, og rør igen farsen godt sammen.
Step 4. Tilsæt mælk og danskvand forsigtigt, indtil farsen har en konsistens, som kan formes til kødboller.
Step 5. Lad farsen hvile i minimum 30 min. Klargør saucen imens.
Step 6. Steg eventuelt en lille kødbolle for at vurdere, om der skal mere salt i farsen.
Sauce
Step 1. Bring hønsefonden i kog med laurbærblad og timian.
Step 2. Tilsæt selleriternene, og kog dem al dente. Tag dem op, og stil til side til senere.
Step 3. Form kødboller af farsen, og pochér dem i fonden lidt ad gangen.
Step 4. Tag kødbollerne op, når de er faste og er steget op til overfladen. Overdæk de tilberedte kødboller, og sæt til side.
Step 5. Jævn saucen, når alle kødbollerne er tilberedte.
Step 6. Smelt smør i en gryde, der kan rumme både sauce, selleritern og kødboller. Tilsæt mel, og pisk smør og mel godt sammen.
Step 7. Hæld den varme fond i lidt efter lidt, imens du pisker grundigt for at undgå klumper.
Step 8. Tilsæt fløden, når fonden er tilsat og konsistensen er kogt tyk. Kog igennem.
Step 9. Smag til med salt og sort peber.
Step 10. Kom kødboller og selleri tilbage i saucen, og varm det hele igennem over et par minutter.
Step 11. Servér med kogte kartofler og friskhakket kruspersille, citronskal og frisk æble.
Andre forslag
Bagt rødspættefilet med ramsløgscrust og små nye kartofler
Rødspætten er i sæson hele året, men siges at smage særligt godt i sommerhalvåret. Dækket m...
Dampet havørred, citronmayo og grillet citron
Duften af grill og smagen af friskfanget havørred er essensen af dansk forår – og så er det tilme...
Sprødstegt kyllingesteak med grønne asparges mv.
Brændenælder er ikke bare ukrudt, når de vokser vildt forår og sommer i skove og haver. Urten kan...
Ceviche af kulmule med lime og tomatsymfoni
Ceviche stammer fra Peru og er rå fisk og skaldyr marineret i citrus, der mørner fisken. Her komb...
Kærnemælks marinerede chicken wings med forårsgrønt og rygeostdressing
Skal måltidet smage af frihed?
Hvide asparges med pocheret æg, røget makrel og sauce viergé
Nuvel er asparges med friskpillede rejer og sauce ...
Forårspizza med rygeostcreme, asparges og pancetta
Fyld foråret med fynsk ostehåndværk