Historien om de franske kyllinger

Les Landes

Langt inde i skovene i Les Landes-departementet i Sydvestfrankrig mellem Bordeaux i nord og Biarritz i syd bor Marie, sammen med sin mand.

De avler kyllinger. Men ikke på den måde, som man måske ofte er henfalden til at forestille sig, at kyllinger bliver opdrættet.

Her er ingen bure, ingen lukkede, kunstigt oplyste haller. Nej, her er ikke engang et hegn.

For de 4800 kyllinger hos Marie lever hele deres liv i fuld frihed. De går ud og ind som de vil, har græs under fødderne, skraber i jorden, tager sig et støvbad og gør alt det, kyllinger nu gør.

Sådan er det hos Marie, for hun tror på, at man skal tage sig ordentligt af dyr, hvis man vil opnå den bedste kvalitet.

 

La Label Rouge

I Frankrig er der en lang tradition for, at dyrevelfærd og smagskvalitet hænger tæt sammen. Når man besøger en fødevarevirksomhed i Frankrig starter man altid med at smage produkterne og sidde og diskutere, hvad de lægger vægt på.

Smagen er deres kompas og den måde at tilgå fødevarer, hvor sanselighed og kvalitet er grundpræmissen, er i god tråd med den filosofi vi har hos Løgismose.

Den franske tilgang til fødevarer gør også, at Frankrig siden 1965 har haft det officielle kvalitetsstempel La Label Rouge, udstedt af det franske landbrugsministerium.

Det gives til de produkter, der smags- og kvalitetsmæssigt er markant bedre end de konkurrerende på markedet, ud fra tesen om, at høj kvalitet i alle parametre afspejles i smagsoplevelsen.

Det handler ikke om pris, det handler ikke om overholdelse af strenge regler for fødevaresikkerhed – det handler om smag, kvalitet og dyrevelfærd.

Derfor er Frankrig på mange måder dér vi kigger hen som inspiration. Drømmen er, at det en dag skal lykkes at opdrætte kyllinger i Danmark på en måde, der er i stil med den franske, hvor tradition og håndværk er de bærende elementer.

Læs hvordan Løgismosekyllingen kom ud til hele Danmark