I Italien har de længe vidst, at de to entusiastiske brødre David og Daniele Pelassa producerede autentiske vine med en herlig "drinkability", men på forunderlig vis forblev dette længe en national hemmelighed.
Det blev der lavet om på, da Decanter Magazine i august 2017 offentliggjorde resultatet af deres smagning af ”de bedste piemontesiske Nebbiolo-vine, der ikke bærer navnet Barolo og Barbaresco”. 72 vine deltog i smagningen og da de tre eksperter i panelet, Andrea Briccarello, Michael Garner og Susan Hulme, skulle pege på deres tre personlige favoritter, var de rørende enige. Pelassa ’s Nebbiolo d’Alba SOT 2013 var den eneste vin, som strøg til tops hos alle tre dommere.
Lige siden har brødrene kunnet sælge mere end de producerer, og vi har udelukkende fået (næsten) alt det, vi skulle bruge, fordi vi troede på brødrenes projekt lidt tidligere end de fleste andre. Høsten er manuel og selvom brødrene nu er rykket ind i nyt vineri som lidt længere væk fra deres parceller med Nebbiolo afstilkes og presses druerne stadig få timer efter de er plukket. Vinifikationen sker traditionelt i rustfrit stål med adskillige overpumpninger (dèlastage) under vejs for at få fat i farven og alle de delikate aromaer, inden vinen skal videre over i et miks at store slovenske og mindre franske fade. Her modner den med hyppige efterfyldninger af fadene i 12 måneder, hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden filtrering.
Som altid en herligt parfumeret vin med en blomstrende mosaik af modne brombær, hindbær og kirsebær til næsen. Derpå fin koncentration i munden hvor aromaerne fra de mørke bær smelter fint sammen med et velafstemt og sødmefyldt krydderi fra fadene, der på smukkeste vis tæmmer den viltre drue. Derpå middelfyldig og harmonisk i munden hvor en delikat syre bidrager med klasse og stil.
En nærmest komplet Nebbiolo, som Pelassa brødrene gerne serverer til en jovial fondue eller sammen med deres mors hjemmelavede pasta dækket af en sugo, der har simret i mange timer. Skal det være lidt mere raffineret, kunne du også ofre (lidt af) et rådyr på vinen. Prøv den for eksempel sammen med stærkt rosa rådyrfilet, små dybstegte boller af afpuds fra fileten samt syltede løg og bagt selleri.