Vi har længe været klar over, at de to entusiastiske brødre David og Daniele Pelassa tilhørte morgendagens stjerner, og at det kun var et spørgsmål om tid før de ikke længere ville flyve under de internationale mediers radar.
Vi var derfor ikke overraskede, da det britiske Decanter Magazine i august 2017 offentliggjorde resultatet af deres smagning af ”de bedste piemontesiske Nebbiolo vine, der ikke bærer navnet Barolo og Barbaresco”. 72 vine deltog i smagningen og da de 3 eksperter i panelet Andrea Briccarello, Michael Garner og Susan Hulme skulle pege på deres 3 personlige favoritter var Pelassas Nebbiolo d’Alba SOT 2013 den eneste vin, som strøg helt til tops hos alle 3 dommere.
Så voila: I følge Decanter kommer en af de bedste Nebbiolo-vine, der produceres udenfor Barolo og Barbaresco fra Brødrene Pelassa i den lille søvnige landsby Borgata Tucci i hjertet af Roero distriktet!
Decanter Magazines kærlighedserklæring har i den grad skabt hype omkring vinen. Vores 2013'erne forsvandt som dug for solen, og da vi efterfølgende ikke kunne få de mængder vi plejer har 2014'eren også været udsolgt i lang tid. Nu er vi så klar med den fuldt ud lige så gode, måske endda endnu bedre 2015'er. Vi har kun fået 1.800 flasker og der kommer ikke mere før 2016'eren bliver frigivet.
Høsten er manuel og fandt sted i den sidste uge af oktober og da vinstokkene står lige uden for døren afstilkes og presses druerne mindre end 2 timer efter de er plukket. Vinifikationen sker traditionelt i rustfrit stål med adskillige overpumpninger (dèlastage) for at få fat i farven og de delikate aromaer inden vinen skal videre over i store slovenske og mindre franske fade. Her modner den med ugentlige efterfyldninger af fadene i 12 måneder hvorefter den uden videre filtrering tappes på flaske og modner i endnu 12 måneder inden den frigives til salg.
Som altid en herligt parfumeret vin med en blomstrende mosaik af modne brombær, hindbær og kirsebær til næsen. Derpå fin koncentration i munden hvor aromaerne fra de mørke bær smelter fint sammen med et velafstemt og sødmefyldt krydderi fra fadene, der på smukkeste vis tæmmer den viltre drue. Derpå middelfyldig og harmonisk i munden hvor en delikat syre bidrager med klasse og stil. En nærmest komplet Nebbiolo!
Pelassa brødrenes serverer den gerne til en jovial fondue eller sammen med hjemmelavet pasta dækket af en sugo der har simret i mange timer. Hvis det skal være lidt mere raffineret, kunne man også ofre et rådyr på vinen. Prøv den for eksempel sammen med stærkt rosa rådyrfilet, små dybstegte boller af afpuds fra fileten samt syltede løg og bagt selleri.