Egentlig var vi kommet på sporet af Domaine Franck Chavy, fordi vi ledte efter svovlfattig Beaujolais til vores sortiment af naturvine og andre vine med lav intervention, og det var slet ikke meningen, vi skulle have mere konventionel Beaujolais i sortiment. Men så var det, at Franck Chavy også medsendte prøver af denne Morgon Cuvée Les Granites Roses.
Da vi smagte den, blev vi nærmest blæst bagover, og vi er ikke de eneste, der er begejstrede. Vinen kommer fra de samme parceller, som i 2017 leverede frugten til den Morgon, som blev fejret som “Meilleur Gamay du Monde” ved den prestigefyldte "Concours International du Gamay" i Lyon.
Franck Chavy er som vinmager observant, og hans mantra er, at hvis man som vinmager ikke prøver at skubbe til grænserne for, hvad man tror, der er muligt, så kan man lige så godt slå op i banen og sælge sine druer til kooperativet. Han fører dagbog over hver eneste lille justering, han foretager, så han kan udvikle på det der fungerer, og han sammenligner sig selv med kokken på en restaurant og siger: "hvis kokken kreerer de samme retter år ud og år ind, så mister gæsterne langsomt interessen, men hvis kokken derimod investerer sig selv og udvikler velsmagen på tallerknerne, så bliver gæsterne ved med at vende tilbage".
Innovation og kreativitet og deraf følgende nye vine på programmet er derfor ikke et særsyn, men en selvfølge for Franck Chavy, og de erfaringer, han har høstet med sine Cuvéer Sans Sulfite, bliver nu overført til de konventionelle vine. Således er denne Morgon aftappet i et iltfattigt miljø uden yderligere tilsætning af svovl.
Der er tale om frugt fra parceller med 50-80 år gamle vinstokke, der står i granit og jern rig undergrund, der delvist er nedbrudt til lyserødt sand. Høsten er manuel og Franck Chavy bliver godt hjulpet af et hold af høstarbejdere, som vender tilbage år efter år, også selvom Covid-19 pandemien i 2020 bød på forhindringer for dem, som kom rejsende fra øst. Franck Chavy går meget op i den phenoliske modning af druerne, og han betaler gerne for et par dages lediggang blandt løsarbejderne, hvis han til gengæld før den perfekte frugt hjem i kælderen.
Alle stilke fjernes forud for gæringen, der startes i lukkede tanke uden fremmede gærstammer og andre kunstgreb, og Franck Chavy praktiser en længere maceration end flertallet, fordi han ikke blot efterstræber gæringens primære aromaer, men også den dybde, finesse og tanninske kompleksitet, som skind og kerner gemmer på. Så der hvor de fleste andre ville have trukket stikket fortsætter Franck Chavy med fodtramp og omrøringer (Pigeage) i en uges tid inden han lader vinen løbe fra, presser bundfaldet og sammenstikker vinen hvoraf en del efterfølgende får lov til at modne 10 måneder i fade i forskellige størrelser inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Franck Chavy's passion fornemmes fra første sip. Simpelthen en fornem ambassadør for en drue og et distrikt, som heldigvis er på vej tilbage ind i varmen. En omfavnelse af mørke kirsebær, hindbær, ribs og også ferskener samt liljer. Meget aromatisk og saftig og samtidig kraftfuld med en nærmest insisterende dybde inden man fornemmer en brise af bitterhed og friskhed fra de elegante tanniner. En perle af en Morgon, som viser os de bedste sider af druen Gamay!