Dette er den charmerende og altid saftige åbner fra Anne og Jean-Marc de Crozals Domaine des Homs, og dette er vinen, vi oprindeligt faldt for, da vi for nogle år siden besøgte dette domaine for første gang. Dengang hed vinen La Tersande, men fra og med 2015 årgangen er den blevet forvandlet til Clots de Pals samtidigt med at den rykkede fra Vin de Pays d'Oc og op i Minervois appellationen. Som Jean-Marc de Crozals udtrykte det dengang: ”Der er jo ingen grund til at blive i Vin de Pays når vinen på alle parametre kvalificerer sig til appellation d'origine contrôlée”.
Vinen er i 2017, som Revue du Vin de France karakteriserer som en årgang med ”Peu de vins, mais des flacons de grandes qualités” (få vine, men flasker i høj kvalitet), sammensat af 90% Grenache og 10% Syrah. Druerne fra de 3 ha. høstes mekanisk med en ny (og ifølge Anne alt for dyr) maskine, som også er i stand til at foretage en første sortering af druerne. Fremme på vingården følger endnu en sortering især for at fjerne de blade, som fulgte og derpå fjernes alle stilke inden druerne knuses. Gæringen foregår derpå uden fremmede gærstammer i beton med hyppige omrøringer de første dage og derpå følger 6 måneder med fred og ro frem mod aftapningen, der sker uden forudgående klaring eller filtrering.
Klassisk sydfransk næse med hindbær, kirsebær og lidt peber samt den lille symfoni af urter som kaldes Garrigue. Mellemfyldig i munden med mørke bærtoner og lakrids og nogle tanniner som forekommer lidt friskere end i 2015 og 2016. En herlig charmetrold, som vil forføre mange, og som kan finde anvendelse til næsten alt fra fjerkræ og frikadeller, hen forbi kanin, gryderetter, saftige oksebøffer, krydret lam, faste oste. You name it!
Hæld den gerne på karaffel og eventuelt tilbage i flasken ti minutter inden serveringen.