Med sin kollektion fra 2019-årgangen leverer Nicolas Mestre fra Domaine Michelot sit foreløbige svendestykke efter at hans far Jean-Francois gav ham lov til at svinge med taktstokken i kælderen. Samtlige vine uanset prestige niveau modelleres nu efter den næsten sammen skabelon og da den er funderet på reduceret tid i fadene og reduceret anvendelse af nye fade, får frugten og mineraliteten lov til at stråle samtidigt med, at diversiteten mellem de forskellige Lieux-Dits accentueres. Det er ret fascinerende at opleve, og den tid, hvor Domaine Michelot har fået lov til at gemme sig bag de lidt mere, hypede navne i Meursault, må nu for alvor være ved at være omme.
Og så gør det jo ikke noget at 2019-årgangen var usædvanlig solrig og gavmild for vinbønderne i Meursault. Mens deres kollegaer i især Chablis og Pouilly-Fuisse blev hårdt ramt da frosten pludselig vendte tilbage betød kulden i Meursault blot at blomstringen blev lidt forsinket og knap så frodig som den kunne være blevet. Nicolas Mestre behøvede derfor ikke bekymre sig om at plukke for meget, da høst kampagnen blev skudt i gang den 4. september, og 14 dage senere kunne han glæde sig over at 2019 havde bragt overvejende ren og moden frugt med et naturligt alkoholindhold, der fra mange parceller susede op fordi de 14%. Nicolas Mestre er da også begejstret for 2019-årgangen og beretter om fremragende balance med mere og bedre syrlighed end forventet og et udtryk, som charmerer tidligt samtidigt med, at der også er et fint udviklingspotentiale til stede. Som en lykkelig symbiose mellem 2014 og 2015 forklarer Nicolas Mestre.
Domaine Michelot har hele 8 vine fra forskellige Lieu-Dits i den brede Appellation Meursault Villages, som når de smages side by side udviser en så spændende diversitet, at det ikke er helt nemt at beslutte hvilken/hvilke vi vil bringe i sortiment. Vi har gennem årene været forbi de fleste af dem, men forunderligt nok ikke denne
Sous la Velle, som vi hermed præsenterer for første gang, selvom vi har arbejdet sammen med Michelot i en menneskealder. Der er tale om et parcel på 1,4 ha., som ligger tæt op ad det muromkransede og monopoliserede Clos Saint Felix og Michelot fortæller at vinstokkene, der er plantet tilbage i 1930’erne strutter af sundhed og stort set alle sammen kommer til at fejre 100 års fødselsdag.
Der er tale om manuel høst med en soignering af druerne såvel ude i vinmarken som foran kælderen, der ligger mindre end 500 meter borte. Herefter ryger de hele drueklaser direkte i den pneumatiske presse hvorfra den frit løbende most får lov til at stå og sætte sig i op til 24 timer inden den fyldes direkte på hovedsagelig brugte fade hvor både den alkoholiske og malolaktiske gæring samt den efterfølgende modning finder sted. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 12 måneder og modner herefter videre i 6 måneder frem mod aftapningen på flaske og om nødvendigt en let filtrering.