2013 er generelt en af de store skuffelser i Côte de Beaune hvor man hverken fik mere frugt at lege med eller bedre vine end i 2012. Skurken var igen hagl, et alt for koldt forår og en lunefuld sommer, der til tider var så våd at det tunge maskinel ikke kunne køre på skråningerne, hvorefter alle mand måtte ud blandt vinstokkene med bekæmpelsesmidlerne på ryggen og forstøverne i hånden.
Som Jean-François Mestre sagde, da vi besøgte Michelot engang i 2016: ”Hvis alle årgange var så udfordrende som 2013, havde jeg været en meget, meget gammel mand allerede nu.” Ikke desto mindre lykkedes det i perioden mellem den 26. september og 9. oktober at høste fint modnede druer med tilpasse mængder syre, og Jean-François Mestre leverede nok engang nogle forfriskende og meget terroir drevne vine som han selv kalder en lettere koncentreret udgave af 2007’erne.
Domaine Michelot har 2 parceller med omkring 50 år gamle vinstokke på Les Genevrières, der er den centrale 1. Cru mark i Meursault. Dels en parcel midt på bakken, dels en lidt mindre klods op af Le Porusot Dessus hvor det høje indhold af kalksten tydeligt ses i jordoverfladen.
Høsten er manuel, og druerne transporteres den korte vej ned til vinkælderen i specialdesignede rustfri stål kar. Her blev klaserne omhyggeligt sorteret inden alle stilke blev fjernet forud for turen op i den pneumatiske presse, hvorfra kun den frit løbende most blev anvendt. Efter en kold bundfældning, der som regel tager 12-18 timer omstikkes mosten til rustfrit stål, hvor den alkoholiske og malolaktiske gæring finder sted. Derefter modner vinen 14 måneder på fade (15% nye) hvorefter den endelige vin sammenstikkes og efter yderlige 6 måneder filtreres og tappes på flaske.
Store hvide Bourgogner er eminente madvine, og ud over at være sikre valg til de store klassiske franske fiske og skaldyrsretter fungerer vinen også smukt til retter, hvor mange ellers rutinemæssigt rækker ud efter en flaske rødvin. Prøv den for eksempel sammen med sprængt bryst, confiteret lår og sprød croquette tilberedt på en Label Rouge kylling sammen med en mild sommerfrikassé af nye ærter, gulerødder, asparges, løg og persille.