Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Andre spændende produkter
Newman Gfa Domaine, Boulevard Clemenceau, Beaune, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Dette er den næsten uopdrivelige Mazis-Chambertin fra Domaine Newman. Der er tale om frugten fra bare 21 korte rækker med ældre vinstokke oppe på Les Mazis Hauts bag Domaine Pierre Damoy's berømte lille landhus og helt ud til markvejen, der adskiller Mazis-Chambertin fra Clos de Bèze.
Her har Chris Newman siden 2005 kultiveret sine vinstokke 100% økologisk og håbet på, at der ikke blæser alt for meget ind over hans lille langstrakte firkant fra de konventionelt arbejdende naboer. Udbyttet holdes konsekvent nede på og oftest under beskedne 30 hl/ha., og under høsten sker der en soignering af klaserne både oppe Les Hauts Mazis og på gårdspladsen foran kælderen i Beaune.
Alle stilke fjernes forud for gæringen, der sker direkte i en blanding af nye og brugte fade fra Tronçais og Allier uden tilsætning af fremmede gærstammer. Modningstiden er lige som andelen af nye fade gradvist blevet reduceret og i 2011 blev vinen sammenstukket og aftappes på flaske uden klaring eller filtrering efter 16 måneder
En dejlig vin hvor det fornemmes at Chris Newman og hans (uundværlige) assisterende vinmager Jane Eyre også på Grand Cru niveau efterstræber elegancen og det transparente i udtrykket frem for intensitet og højt alkoholindhold, og dermed bliver vinen et smukt eksempel på det som er Pinot Noir druens særlige gave til alverdens vinelskere.
Vi kan ikke formulere det bedre end Bill Nanson gjorde da han var forbi og smagte kollektionen sammen med Jane Eyre "Ooh… This is gorgeous on the palate, meltingly complex, a little background oak but only as an anecdote – not super energetic, but super all the same. Gorgeous wine."
(Bill Nanson har siden 1997 banket på flere kælderdøre i Bourgogne end de fleste, og siden han i 2014 flyttede til Beaune er hans Burgundy Report - hvis den ikke allerede var det - blevet en af bedst opdaterede kilder til information om interessante domainer i Bourgogne)
Årgang | 2011 |
Land | Frankrig |
Region | Bourgogne |
Distrikt | Gevrey-Chambertin |
Producent | Domaine Newman |
Vinmark | Mazis-Chambertin Grand Cru |
Vinmager | Chris Newman & Jane Eyre |
Druer | Pinot Noir (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Alkoholprocent | 13,0 % |
Restsukker | 0,5 g/l |
Indeholder sulfitter | Ja |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 16 måneder på fad. 50% nye. |
Forventet holdbarhed | 10-15 fra høståret. |
Serveringstemperatur | 15 - 17 °C |
Varenr.: | 130066 |
Domaine Newman ligger i hjertet af Cote d'Or, i ringgaden, der omkranser den befæstede gamle bydel i Beaune. Domainet blev grundlagt i 1952 da den amerikanske oliemilliardær Robert Newman købte tre små Grand Cru parceller i Latricière-Chambertin, Mazis-Chambertin og Bonnes-Mares, og dermed blev den første (og frem til 1985 eneste) amerikaner, der havde Grand Cru status i Bourgogne.
Oprindeligt var der tale om et jointventure mellem Robert Newman, der skulle stå for investeringerne og legenden Alexis Lichine, der skulle stå for fremstillingen og salget, men Lichine sprang i målet, og derfor tog Robert Newman direkte kontakt til Alexis Lichine’s favoritproducent Gilbert Vadey, der herefter i en årrække var manden bag hele 3 labels i sin kælder i Morey St. Denis. (Guy Castagnier-Vadey, Gilbert Vadey-Rameau og Christopher Newman).
Først da Robert Newman's søn Chris midt i 80'erne besluttede at gå vinvejen begynder det Domaine Newman, vi kender i dag at tage form. Chris Newman er opvokset på familiens slot i Østrig og indledte efter endt uddannelse i Schweiz sin rejse ind i vinens verden på det historiske Domaine Marquis d'Angerville i Volnay. Her begyndte han at opkøbe små parceller og samtidigt blev aftalerne med Vadey familien opsagt. Oveni de oprindelige 1,2 ha. i Grand Cru har Chris Newman efterhånden fået skrabet 5 ha. sammen, således at Domaine Newman nu råder over 6,2 ha.
Op gennem 90'erne flirtede Chris med økologisk landbrug og biodynamiske principper, og siden 2005 er vinstokkene blevet kultiveret 100 % økologisk. Udbytterne holdes nede på beskedne 30 hl/ha., og under høsten sker der en sortering såvel i vinmarken som i kælderen. Alle druer afstilkes og udblødes forud for den alkoholiske gæring, der udelukkende foregår med de naturlige gærstammer. Herefter modner kommunevinene og 1. Cru vinene uden omstikninger i 14 måneder på 15-25 % nye fade fra Tronçais og Allier, mens de 3 Grand Cru vine ser 20 måneder i 40-50 % nye fade hovedsageligt fra Tronçais.
Efter fadlagringen blander Chris Newman og den unge Jane Eyre (der er kommet til i 2009) den endelige vin som herefter aftappes uden forudgående klaring eller filtrering.
Chris og Jane er fortalere for de klassiske dyder i Bourgogne, og i alle vinene prioriteres elegancen og det transparente i udtrykket frem for intensitet og højt alkoholindhold. Resultatet er et smukt line-up fra top til bund, som på smukkeste vis værner om den delikatesse og finesse, som er Pinot Noir druens særlige gave til vinens verden.
Jane Eyre fotograferet til The Slow Road Magazine
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Gevrey-Chambertin ligger på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or. Gevrey er navnet på den lille by, hvor omkring markerne ligger, og Chambertin er navnet på kommunens fineste mark samt indgår i flere af Grand Cru navnene. Hele 8 (9 hvis Mazoyeres-Chambertin tælles med, det meste vin fra Mazoyeres-Chambertin markedsføres som Charmes-Chambertin) Grand Cru marker findes i Gevrey-Chambertin, hvorfra der produceres nogle af Bourgognes og verdens mest eftertragtede vine. Kommunen dækker ca 435 ha vinmarker og flankeres mod syd af Morey-St-Denis. Kun rødvin må produceres og druesorten er Pinot Noir. Vinene anses generelt for at være blandt de mest strukturerede og maskuline røde Bourgognevine og vil som oftest have et rigtig godt lagringspotentiale.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring