Det var pionerarbejde, da australieren David Hohnen tilbage i 1980'erne gik i banken for at låne penge til jomfruelig jord i Marlborough for sammen med en engelsk vinmager at producere en Sauvignon Blanc, der efter planen og ikke uden humor, skulle sælges som "The Farewell Spit".
Navnet blev ændret, og resten er som man siger historie. Cloudy Bay Sauvignon Blanc fik tidligt succes og er i dag den ubestridte internationale ambassadør for vinproducenterne i New Zealand i al almindelighed og for Marlborough i særdeleshed. Ikke mindst fordi David Hohnen i 2003 valgte at sælge sit livsværk til mægtige LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, som langsomt skruede op for produktionen og sørgede for, at Cloudy Bay blev et af de bedst eksponerede winebrands på planeten.
Kvantitet og kvalitet går sjældent hånd i hånd, og mange kritikere har de senere år hæftet sig ved at Cloudy Bays mest berømte vin var vingårdens mindst interessante, og at denne fadgærede Te Koko topcuvée også var blevet indhentet, ja endda overhalet af flere andre vine med en mere appetitlig prissætning.
Det fik Tim Heath, der har været senior vinmager siden 2005 og Daniel Sorrell, der kom til som operationel vinmager i 2014 til at sætte foden ned. I 2016 blev produktionen halveret, fordi man valgte ikke længere at supplere med købt frugt, og i 2017 og 2018 valgte man slet ikke at producere vinen.
Men nu er den tilbage, og nu kommer frugten udelukkende fra 6 af Cloudy Bays egne parceller i Rapaura, Renwick og Brancott, hvor man sparer på kunstvandingen. Der er tale om håndhøstede druer, som efter en soignering presses hvorefter mosten får lov til at sætte sig i et døgns tid inden den fyldes på franske fade, hvor andelen af nye fade er reduceret til omkring 10%, og hvor over halvdelen af de hidtidige barriques er erstattet af de større fade. Mosten forvandles til vin uden fremmede gærstammer og i modsætning til tidlige undertrykkes den malolaktiske gæring nu i broderparten af fadene. (fra 1996 til 2009 blev vinen produceret med 100% malo). Efter 11 måneder sammenstikkes den endelige cuvée, hvorefter den får lov til at udvikle sig i mindre oxidative omgivelser i 12 måneder inden den filtreres og tappes på flaske.
De forskellige justeringer klæder vinen, og flere influenter taler da også om en slags genfødsel. For eksempel noterer en begejstret Jancis Robinson, at der her er ”meget mere delikatesse til stede end i de fleste hvide Pessac Léognans, og det skal holdet bag krediteres for.” Te Koko er stadig rund og fyldig, men nu er der blevet skruet noget op for friskheden, og det betyder, at noterne af passionsfrugt, solbær, iris og frisk revet ingefær har fået mere plads samtidig med, at der nu også blæser en appellerende havbrise under hele forestillingen.