Den ikoniske Cloudy Bay ankommer i 2022-årgangen iført nye klæder. Væk er den stilfulde lidt underspillede label, og i stedet får vi efter et toårigt udviklingsforløb en specialdesignet flaske med debutårgangen og Marlboroughs bjergrige horisont indgraveret.
Det var pionerarbejde, da australieren David Hohnen tilbage i 1980'erne gik i banken for at låne penge til at købe jomfruelig jord i Marlborough for sammen med en engelsk vinmager at producere en Sauvignon Blanc, der efter planen og ikke uden humor skulle sælges som "The Farewell Spit".
Navnet blev ændret, og resten er som man siger historie. Cloudy Bay Sauvignon Blanc fik tidligt succes og er i dag den ubestridte internationalambassadør for vinproducenterne i New Zealand i al almindelighed og for Marlborough i særdeleshed. Ikke mindst fordi David Hohnen i 2003 valgte at sælge sit livsværk til mægtige LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton som langsomt skruede op for produktionen og sørgede for, at Cloudy Bay blev et af de bedst eksponerede wine-brands på planeten.
Kvantitet og kvalitet går sjældent hånd i hånd, og mange kritikere har de senere år hæftet sig ved at Cloudy Bays mest berømte vin er vingårdens mindst interessante. Det fik Tim Heath, der har været senior vinmager siden 2005, til at sætte foden ned, og siden 2017-årgangen har vi kunnet smage, at der er ankommet en ny og kritisk tilgang til den anvendte frugt, således at vinen nu er tilbage på sporet.
Druerne høstes nu som før om natten og i de kølige morgentimer, og efter afstilkning og en let presning køles de ned i 48 timer inden gæringen for hovedpartens vedkommende bliver sat i gang med fremmede gærkulturer i et batteri af rustfri ståltanke. som også danner rammen om den 4 måneder lange "sur Lie" modning. Derudover er der så også, som det hedder "87 different portions" svarende til omkring 3% af den totale mængde, som gærer uden fremmede gærstammer og modner i gamle franske fade for lige at have et element af krydderi til stede, når den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske i september måned.
Vinen er her i sin 38. årgang rig på pulserende sommerlige og tropiske aromaer. Der er passionsfrugt, ananas, nektarin og bagved friske basilikum og tomatblade. I munden fortsætter de saftige eksotiske frugter suppleret af sprød syre og gnistrende mineralitet. Angiveligt slankere og mere tør end måske nogensinde tidligere.
En storartet og alsidig vin, som kræver at der er friskhed og krydderier i de ledsagende serveringer.
(Vinen er med i Neil Beckett's antologi "1001 VINE, du skal smage før du dør", baseret på bidrag fra ikke færre end 45 hovedsageligt britiske og amerikanske vineksperter.)