Borgo Paglianetto ligger i det lille fine Matelica distrikt, der sammen med Castelli di Jesi er epicenteret for produktionen af Verdicchio-vine, og det var da også deres hvide Vertis, der ramte os, da vi smagte 2009-årgangen efter den for første gang havde hentet de eftertragtede 3 glas i den italienske vinbibel Gambero Rosso.
Siden har vi fulgt Mario Bassilissi og hans konsulterende vinmager Arolde Bellelli, og vi kunne ikke være mere enige, da samme Gambero Rosso, efter Borgo Paglianetto 10 år i streg havde haft adskille vine med ved guidens såkaldte finale smagninger konkluderede, at "Borgo Paglianetto has become a leader af the Matelica wine scene after transitioning to organic farming".
Det falder derfor naturligt også at skele til de røde vine fra Borgo Paglianetto, som år for år er blevet stadig mere veldrejede. Især denne røde Terravignata, som kommer med dejlig saftighed og et lille ekstra krydderi fra druen Lacrima.
Lacrima betyder "tårer" på italiensk og druen har angiveligt fået sit navn fordi drueskindet er relativt skrøbeligt og derfor let sprækker og får klaserne til at dryppe saft i dagene op mod høsten. Druen var tidligere den mest udbredte (blå) drue i Marche men netop tårerne har notorisk skabt udforinger med insekter og råd, og da man samtidig efter vinlusen heller aldrig har fundet den ideelle kombination af Lacrima og amerikanske rodstokke har vinbønderne i vid udstrækning fravalgt druen til fordel for Montepulciano og Sangiovese. Vine, som stadig indeholder Lacrima, er derfor en lille smule eksotiske, også selvom indholdet som her er begrænset til 15%.
Der er tale om frugt fra forskellige af Borgo Paglianetto parceller nordvest for Matelica. Der høstes både maskinelt og i hånden og der sker en soignering af klaserne inden alle stilke fjernes og druerne får et lille knus forud for gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Sangiovese, Merlot og Lacrima vinene modner herefter hvor for sig i 3 måneder inden den endelige vin sammenstikkes og modner videre i yderligere 3 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En ungdommelig vin med både jordbær, kirsebær, brombær, blåbær og en lille buket violer til at skyde festen i gang. Dejlig, aromatisk, fast og livlig på sammen tid og med nogle søde tanniner som får vinen til at glide ned på en delikat blid note af herlig saftighed og den der store drinkability som forstærker lysten til endnu et glas.
Mario Bassilissi har fat i den lange ende når han på begejstret italiensk siger, at Terravignata er "imbattibile con affettati e salumi" - "Uovervindelig sammen med pølser og pålæg".
PS: Druen Lacrima må ikke forveksles med vinen Lacryma Christi der produceres på druen Piedirosso på skråningerne op mod Monte Vesuvio nede syd for Napoli og vinen Lacrima di Morro d'Alba er ikke fra Piemonte, men fra et lille distrikt i Marche lidt tættere på kysten end Matelica.