Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Località Pagliano, 393 - 62024 Matelica (MC)
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Borgo Paglianetto ligger i det lille fine Matelica distrikt, der sammen med Castelli di Jesi er epicenteret for produktionen af Verdicchio-vine, og det var da også deres hvide Vertis, der ramte os, da vi smagte 2009-årgangen efter den for første gang havde hentet de eftertragtede 3 glas i den italienske vinbibel Gambero Rosso.
Siden har vi fulgt Mario Bassilissi og hans konsulterende vinmager Arolde Bellelli, og vi kunne ikke være mere enige, da samme Gambero Rosso, efter Borgo Paglianetto 10 år i streg havde haft adskille vine med ved guidens såkaldte finale smagninger konkluderede, at "Borgo Paglianetto has become a leader af the Matelica wine scene after transitioning to organic farming".
Det falder derfor naturligt også at skele til de røde vine fra Borgo Paglianetto, som år for år er blevet stadig mere veldrejede. Især denne røde Terravignata, som kommer med dejlig saftighed og et lille ekstra krydderi fra druen Lacrima.
Lacrima betyder "tårer" på italiensk og druen har angiveligt fået sit navn fordi drueskindet er relativt skrøbeligt og derfor let sprækker og får klaserne til at dryppe saft i dagene op mod høsten. Druen var tidligere den mest udbredte (blå) drue i Marche men netop tårerne har notorisk skabt udforinger med insekter og råd, og da man samtidig efter vinlusen heller aldrig har fundet den ideelle kombination af Lacrima og amerikanske rodstokke har vinbønderne i vid udstrækning fravalgt druen til fordel for Montepulciano og Sangiovese. Vine, som stadig indeholder Lacrima, er derfor en lille smule eksotiske, også selvom indholdet som her er begrænset til 15%.
Der er tale om frugt fra forskellige af Borgo Paglianetto parceller nordvest for Matelica. Der høstes både maskinelt og i hånden og der sker en soignering af klaserne inden alle stilke fjernes og druerne får et lille knus forud for gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Sangiovese, Merlot og Lacrima vinene modner herefter hvor for sig i 3 måneder inden den endelige vin sammenstikkes og modner videre i yderligere 3 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En ungdommelig vin med både jordbær, kirsebær, brombær, blåbær og en lille buket violer til at skyde festen i gang. Dejlig, aromatisk, fast og livlig på sammen tid og med nogle søde tanniner som får vinen til at glide ned på en delikat blid note af herlig saftighed og den der store drinkability som forstærker lysten til endnu et glas.
Mario Bassilissi har fat i den lange ende når han på begejstret italiensk siger, at Terravignata er "imbattibile con affettati e salumi" - "Uovervindelig sammen med pølser og pålæg".
PS: Druen Lacrima må ikke forveksles med vinen Lacryma Christi der produceres på druen Piedirosso på skråningerne op mod Monte Vesuvio nede syd for Napoli og vinen Lacrima di Morro d'Alba er ikke fra Piemonte, men fra et lille distrikt i Marche lidt tættere på kysten end Matelica.
Årgang | 2018 |
Land | Italien |
Region | Marche |
Distrikt | Marche IGP |
Producent | Borgo Paglianetto |
Vinmager | Angelo Carucci & Aroldo Bellini |
Druer | Sangiovese (50 %) |
Merlot (35 %) | |
Lacrima (15 %) | |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Plastprop |
Antal flasker produceret | 13000 |
Produktionsform | Økologisk |
Alkoholprocent | 13,5 % |
Restsukker | 1,0 g/l |
Syreindhold | 5,06 g/l |
Svovlindhold | 64 mg/l |
Lagring | 6 måneder i rustfrit stål. |
Forventet holdbarhed | 3-4 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 14 - 16 °C |
Varenr.: | 217332 |
Borgo Paglianetto blev en realitet i 2008, da brødrene Antonio og Giovanni Battista Roversi sammen med 3 venner besluttede at indgå et partnerskab og løbe et fælles projekt i gang. De var overbeviste om at det særlige mikroklima i den nærmest lukkede dal, den såkaldte Alta Valle dell'Esino, med den for Marche-regionen usædvanlige orientering nord-syd, rummede muligheder for at dyrke druer af ypperste kvalitet. Muligheder som endnu ikke var blevet udforsket fordi de bedste druer forsvandt op i tankene på kooperativerne og de store private producenter, som alle funderede deres forretningsmodel på levering af billige vine til supermarkederne.
Som udgangspunkt var det kun den ene af vennerne (Mario Basilissi der var/er en erfaren agronom), der måske havde kompetencer til at gå aktivt ind i projektet, men det handlede ikke om en ny levevej for nogen af dem. De var/er alle midt i livet og havde/har gode job i finanssektoren og universitetsmiljøet og projektet handledes i lige så høj grad om at bevare en kærlig forbindelse til deres fælles hjemegn.
De besluttede at fundamentet skulle være en fusion og modernisering af de 2 vingårde ‘Azienda Pagina og ‘Azienda del Carmina, som de var familiære med i dalen, og da kun en mindre del af de tilhørende arealer var tilplantet med vinstokke skulle det også handle om en gradvis omstilling på de bedst eksponerede skråninger. Først en omstilling fra andre afgrøder til vin og derpå fra konventionel kultur hen over økologi og frem mod biodynamik.
Til at føre projektet ud i livet endte med at ansætte vinmageren Angelo Carucci, som fik den konsulterende ønolog Aroldo Bellelli med på sidelinjen som livline og sparringspartner. De havde arbejdet sammen tidligere og delte iværksætternes drøm om at producere transparente vine ud fra bæredygtige principper, og det team viste sig at være et scoop.
I mere end 10 år har iværksætterne således mødtes med deres lokomotiver og ildsjæle ca. en gang om måneden for at afstikke retningen og for at være en del af den succeshistorie, som Borgo Paglianetto er blevet.
Allerede de første årgange blev tårnhøjt vurderet i de italienske vinguider. Blandt andet blev den hvide Vertis placeret som den bedste Verdicchio di Matelica i debutårgangen i 2011 udgaven af Le Guide de L’espresso og siden er det gået slag i slag frem mod den foreløbige kulmination i 2019, da alle vingårdens 4 Verdicchio vine røg i 3 glas finalen i Gambero Rosso med en bemærkning om at ”Their entier range of Verdicchio is exceptionel. More precise and impressive than ever.”
Udpluk af nyere hæderspriser:
"There is one Italian white grape that I believe has yet to get the full attention it deserves. It’s a variety that can be produced in a young and remarkably fresh style to pair with the warmest of summer days and light cuisine. It’s also capable of producing a much more serious wine with the potential to mature for upwards of a decade. It even succeeds when harvested late, lending textural depths and ripeness that balances wonderfully against the variety’s naturally high acidity. Oak? It can handle that too, while still communicating varietal purity. The fact is, it may be the most versatile of all of Italy’s white grapes". ERIC GUIDO ON VINOUS - SEPTEMBER 2020
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring