Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 7.624,50
Madeira Boal Ribeiro Real 20 Years Old
- 6 stk. 7.624,50
1.495,-
1.993,33 pr. l.
6 stk.
7.624,50
1.270,75 pr stk.
Spar 1.345,50
Beskrivelse
Vinhos Barbeito har i en lille menneskealder sørget for, at klodens passionerede Madeira samlere kunne forsyne sig med som regel enestående flasker tappet fra oldgamle fade, som indtil de mødte deres skæbne var gået i arv fra generation til generation. Disse kilder er nu deværre næsten tørret ud, og i stedet er det nu Ricardo Diogo Freitas livsværk, vi møder. Han fik sin første høst under bæltet i 1993, og i snart 30 år har han med respekt for Madeiras historiske rødder og sin mors og bedstefars visioner løftet virksomheden ind i det nye millennium med en imponerende virkelyst og en enestående vilje til at ruske i traditionerne.
Vinhos Barbeito var således de første som insisterede på at tappe alle deres vine selv. De var de første som ophørte med at tilsætte karamel, og de var de første som for alvor begyndte at hylde diversiteten og give den smukke ø sin territoriale identitet tilbage ved at isolere enkelte fade fra enkelte vinmarker og tappe dem som unikke cuvéer.
Det har givet et mylder af vine, som har begejstret og stadig begejstrer en voksende flok at nysgerrige samtidig med at anmelderne har fået sved på panden, når de har forsøgt at formidle foretagsomheden og den stringens og markant større friskhed i vinene, som reelt har været og er et nybrud på Madeira.
En af perlerne er denne Madeira funderet på druen Boal. Druen, som engang blev anset for den mest attråværdige på øen, fordi dens vine modnede langsommere end alle andre, og derfor blev et prestigefyldt symbol på magt og overskud ved zarernes og kongernes hoffer, når den blev skænket fra flasker, der var tappet fra fade der havde være gemt væk i generationer.
Her har fadene kun været gemt væk i 20 år, men alligevel er der virkelig tale om en specialitet. Boal-druerne fik aldrig rigtig fodfæste efter vinlusen i forrige århundrede, og da myndigheder strammede tøjlerne i 1993 og krævede, at en Madeira Boal skulle være funderet på 85% af den bemeldte drue, forsvandt mere end halvdelen af Boal-vinene.
Her er der tale om Boal fra parceller på sydøst vendte skråninger oppe bag São Vicente på nordsiden af øen, mere Boal fra sydsiden af øen, nærmere bestemt fra Campanário, og så de tilladte 15% Tinta Negra fra Câmara de Lobos.
Høsten er naturligvis manuel og frugten er kørt ned til vingården på små lastbiler, hvor alle stilke er fjernet efter en soignering hvorefter Boal druerne er presset til en most som far fået lov til at påbegynde gæringen i rustfrit stål, mens Tinta Negra druerne er fodtrådte i en uge i granit Lagares inden den gærende most ramte ståltanken. Herefter er gæringen standses med druesprit, da restsukkeret nærmede sig de 80g pr. liter, og herefter er vinen/vinene modnet i mindst 20 år i gamle 300-700 liters franske fade på Canteiro måden (dvs. uden kunstig opvarmning for at forcere udviklingen) i den lagerhal, som kaldes ”O armazém C”, hvor temperaturen næsten ikke svinger med årstiderne.
Fadlagringen af Madeira vinene er en labyrintisk videnskab. Her er der tale om et sammenstik fra 3 fade, som efter en filtrering er blevet fyldt på 1296 nummererede flasker i maj 2014.
Producent
Af de hundredvis af familier, der har produceret og leveret Madeira i e sidste par hundrede år er der kun fire tilbage: Blandy, Borges D'Oliveira og så Barbeito. De tre første er stolte overlevende fra det nittende århundrede funderet på store lagre af gamle Madeira vine herunder årgange, der rækker langt længere tilbage i tiden end vinlusepidemi 1870'erne.
Barbeito derimod kom først ind Madeiras vinscene i 1940’erne på et tidspunkt hvor branchen var præget af mismod og hvor producent efter producent lukkede og slukkede. Årsagen var først en teknisk forhindring fra den amerikanske regering, der havde lukket helt ned for al import af vine fra Portugal fordi de mente at kunne dokumentere at flaskerne som vinene kom i var af dårlig kvalitet. Dernæst kom anden verdenskrig og i 6 år sørgede de tyske ubåde for at det var risikofyldt, nærmest umuligt at sejle Madeira til de vigtige britiske øer.
Midt i dette mismod havde Mario Barbeito en tyrkertro på, at alt nok skulle blive godt igen, og ligesom Charles Blandy, H.M. Borges og João D'Oliveira havde gjort det hundrede år tidligere, troede han på, at værdien af de store Madeiravine nok skulle komme op igen, når vinene blev ældre og lagrene blev mindre. Mario Barbeito havde prøvet at komme igennem med dette synspunkt mens han var revisor for Borges, men da de ikke ville lytte forlod han jobbet og begyndt at rejse rundt på øen hvor det i ly af krisen lykkedes ham at opkøbe et stort antal fade med Madeira i uvurderlige gamle årgange fra en række af de vigtigste vinproducerende familier på øen. Og mens handelen langsomt begyndte at vende tilbage gemte han sine skatte og funderede sin virksomhed på salg af yngre og mere beskedne Madeira vine.
Det blev derfor hans datter Manuela, der kom til at lukke op for skattekamrene, da hun tog over i 1970’erne. Hun sørgede for at små mængder af f.eks. Malvasia 1875, Bual 1863 og den nu legendariske Terrantez 1795 med regelmæssige mellemrum optrådte på auktionerne i London, hvilket etablerede Barbeito som det mest interessante navn blandt klodens passionerede Madeira samlere.
I dag er det Ricardo Freitas, der med dyb respekt for Madeiras historie rødder og sin mors og bedstefars visioner fører virksomheden videre, og selvom kilden til de helt gamle vine er ved at løbe tør, lykkes det stadig at markedsføre små mængder af gamle uforfalskede Madeiravine, samtidigt med at han på fire platforme tålmodigt modner store mængder af vellavet Madeira til fremtidens generationer.
Hele dette set up har fået den britiske kritiker Jancis Robinson til at kalde Ricardo Freitas for ”the established star in this atmospheric Atlantic island” samtidigt med at hun kalder Barbeito for ”Madeira’s Lafite”. Og hun er ikke alene. Ricardo Freitas blev fejret som årets vinmager i Portugal i 2010 og Barbeito’s 20-årige Malvasia blev årets vin i Portugal i 2011.
"I previously described winemaker Ricardo Freitas as a “game changer” and I still espouse that opinion. If Madeira can be accused of being hidebound by tradition with outmoded techniques, then Ricardo is the man with the passion, ideas, the talent and let us not forget, the finance, to shake up a once somnolent industry content to ply its trade to tourists. What he achieves is a level of precision and delineation that is second to none, a lucidity of aromas and flavors that can be intoxicating. One fundamental tenet is Ricardo’s refusal to add caramel that is habitually used in order to deepen color and make the wines sweeter. He firmly believes that this practice has no place in fine Madeira, and I am inclined to agree."
Neal Martin i The Wine Advocate #202 - August 2012
I Løgismose har vi med stor entusiasme tilbudt vine fra Barbeito lige siden Ricardo Freitas kom til. Du finder de vine vi aktuelt kan tilbyde her
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter