Den berømte californiske vinmager Steve Millier, som har været involveret i vinindustrien i mere end 40 år skaber nu, mens han er på vej mod sit længe fortjente otium, nye brands, der på frugten fra gamle Zinfandel-vinstokke profilerer både druen og det terroir, vinstokkene er plantet i.
Steve Millier har siden 1989 været Director of Winemaking for John Kautz Farms, som ejer hele 3.200 ha. eller hvad der svarer til 8% af hele det tilplantede areal i Lodi – og han arbejder således for en af de helt store spillere i distriktet. Sammen med Jack Kautz har han tidligere skabt en stribe profitable brands, blandt andre "Leaping Horse" og "Stone Valley" og nu har han så fået lov til at definere et par lidt mindre, lidt mere fokuserede mærkevarer, som skal bide skeer med vinene fra de mindre producenter, som i disse år er ved at forvandle Lodi-distriktet til et epicenter for Zinfandel.
Det allerseneste projekt er ikke en serie, men blot en enkelt vin der kommer med et smukt svunget M på etiketten som allerede signalerer elegance inden proppen har forladt flasken. Der er tale om frugten fra en særlig sektion af gamle Zinfandel-vinstokke, som har fået navnet Maddie Lane Wineyards efter Gail og John Kautz’ barnebarn Maddie, der er 4. generation i den indflydelsesrige familie, som står bag vinen. Hovedparten af vinstokkene er mellem 45-55 år gamle, men indimellem er der også en del, som står på hundrede år gamle originale rødder, som har overlevet vinlusen i den sandede næringsfattige jord på brinken af Mokelumne River.
Druerne er håndhøstede og sorteret ved ankomsten til det mægtige Bear Creek Winery, hvor der er oprettet en særlig sektion for omhyggelig vinifikation af Steve Millier' såkaldte "small batch" projekter. Alle stilke er fjernet hvorefter druerne knuses og pumpes op i rustfri ståltanke hvor mosten forvandles til vin uden brug at fremmede gærstammer. Herefter er vinen tilført 15% frugt fra forskellige Syrah kloner for at nuancere aromaprofilen og derpå er den modnet først 2 måneder i en blanding af nye og brugte amerikanske fade og derpå yderlige 8 måneder i stål frem mod aftapningen på flaske.
I forhold til debutårgangen er fadlagringen således reduceret med 4 måneder samtidig med at Merlot-druen er sendt på tidlig pension, og det klæder vinens profil, som synes lidt mere klar og også marginalt friskere. En krydret, saftig og letløbende vin med aromaer af brombær, sorte kirsebær, søde jordbær og prikkende peber. Et Zin-udtryk, som meget vel kan gå hen og blive en moderne klassiker.
Vinen kan sagtens værdsættes uden mad, men det åbne og imødekommende udtryk bringer også en fantastisk alsidighed som betyder at den loyalt vil løfte snart sagt alle retter med alle slags kød lige som den også vil skubbe fint til intense tomatbaserede pastaer.