Dette er den fine 2. vin fra Château Belles-Graves, der ligger på en lille bakketop med den smukkeste udsigt ned over vinmarkerne og over mod tårnet på L'Eglise Clinet, der sladrer om, at Château Gazin, Château Lafleur og selveste Château Petrus blot er 700-800 meter borte.
Her parkerede Lene Grønlykke en dejlig solskinsdag kort efter åbningen af Kong Hans Kælder i 1976 i sin jagt efter vine, som både var til at betale og indfriede ambitionerne på restauranterne. Hun blev charmeret af vinen og de to søstre Marie-France Theallet og Christine Piton, som havde fået overdraget ansvaret for slottet et par år forinden, og det blev indledningen på samarbejde som har betydet, at vi har præsenteret 42 årgange af Le Grand Vin.
I dag er det barnebarnet Xavier Piton, er styrer løjerne, og af en eller anden grund har han aldrig rigtig flaget for denne Les Terrasses de Belles-Graves, som vi først fik øjnene op for under et besøg i 2018, og derfor er det trods det lange samarbejde ikke bare årgangen, som er ny i sortiment.
På Château Belles-Graves valgte Xavier Piton og hans manager Rémi Rateau at starte høsten den 15. september og herefter høstede de i det smukkeste efterårsvejr først Merlot og siden Cabernet Franc frem til den 2. oktober. Og druerne var perfekt modnede både på det flade stykke foran slottet og på skråninger ned mod det lille vandløb der adskiller Lalande fra Pomerol.
Vinen er gæret i cement og rustfrit stål og efterfølgende modnet på fade (30% nye) med ugentlige toppings og 2 omstikninger i løbet af den 12 måneder lange modning. Les Terrasses er sammenstukket af vinene fra slottets yngre vinstokke og en række fade, som ikke klarede cuttet til Le Grand Vin. Den er klaret med friske æggehvider og derpå tappet på flaske.
Det første ord der dukker op når vinen skænkes, er ”charmerende”, og det næste som følger hurtigt efter er at dette lige godt er ”imponerende”. Xavier Piton er da også selv svært tilfreds og kalder vinen for ”den foreløbig bedste udgave af Les Terrasses”. 2015 er da også en af de helt store årgange i Bordeaux, hvor flere af eksperterne fremhæver Pomerol som ”The Hot Spot”. F.eks. noterer Jeff Leve I The Wine Cellar Insider, at “Pomerol 2015 at its best can easily be described bottled decadence, hedonistic thrill rides of almost unequaled sensual pleasure.”
En herlig vin der giver lyst til fordybelse. Dejlig duft af brombær og solbær, der får et delikat løft af sød pibetobak fra fadene og skovbund fra modningen. Mellemfyldig, saftig og smukt afrundet med finkornede tanniner, som sørger for at der stadig er friskhed og perspektiv til stede.
Prøv den til en smuk gang lammebov med jomfruhummerhaler med to slags mayo, dild, sovs og kartofler, sådan som Tommi Kondo Sasaki engang serverede den på et af NaCl herlige events i Odd Fellow Palæet.