Når det kommer til Château Latour og Les Forts de Latour skinner den ekstremt høje kvalitet igennem både i de store årgange hvor oplevelserne kan tangere det grænseoverskridende og i de mindre årgange hvor talentet i fremstillingen og det unikke terroir betyder, at vinene altid skal tælles med blandt de allerbedste i hele Bordeaux.
Mange kalder Les Forts de Latour for 2. vinen til Château Latour, og det var muligvis rigtigt, da vinen blev introduceret i 1966, men da den i dag kun indeholder en mindre del frugt fra det såkaldte L’Enclos, som omkranser slottet og føder Le Grand Vin, er der reelt tale om en selvstændig vin, som Denis Malbec og hans to tro væbnere konsulenterne Jacques og Eric Boissenot bestræber sig på at bringe op på et niveau, som udfordrer mange af de slotte, som løste billet til Grand Cru Classé tilbage i 1855. Eller ”bestræbte” skulle vi måske snarere skrive. Denne 2013’er den sidste vin fra denne berømte trio. Jacques Boissenot gik bort i 2014, og tragisk nok blev Denis Malbec dræbt i en trafikulykke i Yountville i Napa, i 2016.
Les Forts de Latour bliver i overvejende grad produceret på frugt fra de 25 ha. som Latour ejer lidt længere væk fra Gironde-floden. Blandt andet de 3 Lieux-Dits Sainte Anne, Pinada og Petit-Batailley, der ligger i "baghaven" til Château Pichon-Lalande og Château Haut-Batailley, hvor vinstokkene i gennemsnit er omkring 40 år samt 12 ha. på grus terrasserne omkring Artigues, som blev erhvervet i 2005 og 2012.
Hvilke parceller der få lov til at være med varierer år efter år fordi man ret nådesløst lader frugten ende i 3. vinen Pauillac de Latour, hvis den ikke rummer forudsætningerne for den kvalitet, man efterstræber og da det også drypper fra L’Enclos varierer drueblandingen en del år for år.
Alle parceller er i proces mod både økologi og biodynamik og foreløbig er de første 3 heste kommet på lønningslisten. Høsten er manuel og klaserne transporteres frem til Les Chais i små 8 kilos bakker hvor de løftes op på 1. salen hvor der foretages en dobbelt sortering. Først en grovsortering af klaserne hvor bladdele og åbenlyst defekte druer fjernes og derefter en sortering drue for drue efter alle stilke er fjernet. Herefter knuses druerne og ledes via tyngdekraften frem til det store batteri af egefade og ståltanke der i størrelse varierer fra 1.200 til 17.000 liter, således at der kan gæres druesort for druesort og (næsten) parcel for parcel. Den endelige cuvée er sammenstukket efter omfattende smagninger i januar og derpå modnet i 18 måneder i 50% nye og 50% én gang brugte fade naturligvis med en klaring med friske æggehvider undervejs frem aftapningen på flaske.
2013 er overordnet en svær årgang for Bordeaux, men her fornemmer man Les Forts de Latour fornemmer man musklerne, ikke i vinen, men i den økonomi, der står bag. En fint udviklet, ja vel nærmest fuldt udfoldet Les Forts de Latour med kirsebær, viol, visne roser, enebær og cedertræ. Ikke med den største fylde, men med god længde.