Hos Attilio Ghisolfi står hovedretten på Barolo med både Bricco og Riserva på, men de producerer også denne lidt mere umiddelbare og elskelige Nebbiolo Sbardajá, som på flasken kommer med en piemontesisk vinbonde, der bliver løftet op og ud i verden af en varmluftsballon, når man skænker vinen. En næsten poetisk hyldest til Nebbiolo druen og alt det den har betydet for Ghisolfi og Piemonte.
Frugten kommer dels fra det store amfiteater lignende landskab mellem Monforte d'Alba og Castiglione Falletto, som kaldes for Bussia, en af Barolo’ernes stærkeste bastioner, dels fra små parceller omkring Monteu, Priocca og Treiso og derfor falder appellationer Barolo og Nebbiolo d'Alba til fordel for den mere rummelige Langhe, som har udviklet sig til den kreative legeplads for mange producenter.
Der er tale om et miks af yngre og ældre vinstokke, der de senere år har fået lov til at opleve, hvorledes miljøet er blevet tænkt ind i processerne uden at Ghisolfi sigter efter at blive en del af det "papirrytteri", som en egentlig økologisk certificering ville trække med sig. Der anvendes kun organisk gødning, jorden bearbejdes mekanisk uden brug af ukrudtsmidler og endelig anvendes der kun de samme kobber- og sulfatbaserede produkter, som også er tilladt i den økologiske produktion.
Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede når de klippes fra vinstokkene, således at den sunde frugt ikke inficeres under transporten frem til vingården i Monforte d'Alba. Alle stilke fjernes inden druerne knuses, og efter et aromaudtræk på 36 timer overstås den alkoholiske gæring på en uges tid uden fremmede gærstammer, men med hyppige omrøringer og overpumpninger for at ramme husets lidt mørke og intense udtryk. Den unge vin fyldes herefter på brugte små franske og østrigske fade hvor den afhængig af vinstokkenes alder modner 9-12 måneder inden den endelige cuvée sammenstikkes i rustfrit stål, klares og tappes på flaske ufiltreret.
Også Ghisolfi-familien stjæler lidt af auraen fra deres topvine ved at kalde dette for deres ”Mini-Barolo”, men der er noget om snakken. Med deres tæft for det intense udtryk er vinen så langtfra letbenet, og med en fin duft af blåbær og modne kirsebær, underspillede noter af tjære og roser og ikke mindst den lidt tanninske finale fornægter herkomsten sig ikke.
En mere end perfekt vin til retter med masser af substans (læs fedt) som for eksempel saftigt lammekød med sprøde rodfrugter eller helt enkelt sammen med et generøst udvalg af tørrede og røgede italienske skinker og pølser. Nebbiolo lader sig ikke forstyrre af røg på samme måde som så mange andre druer.