Bussia skråningerne nedenfor Monforte d’Alba er med sine 299 ha. en af de vigtigste kilder til fremragende Nebbiolo vine i hele Barolo distriktet, og blandt de mange producenter, der opererer i bakkerne, er Conterno brødrene med deres ikoniske Granbussia med afstand de mest berømte.
Men da Conterno ‘s ikoniske første vin kun produceres i de år, hvor frugten rummer et stensikkert udviklingspotentiale på 25 år eller mere (og priserne i øvrigt i den grad er stukket af), så bliver det interessant at kigge nedad i Conternos kvalitets pyramide. Ikke mindst fordi de øvrige vine også modtager tårnhøje vurderinger, når de internationale kritikere kvitterer for, at de overhovedet blev lukket ind i de hellige haller.
De 3 enkeltmarksvine Vigna Colonnello, Vigna Romirasco og Vigna Cicala er efterhånden (næsten) lige så feterede som Granbussia, men så er der heldigvis også den almindelige Barolo og så denne Langhe Nebbiolo, som udelukkende er funderet på frugt fra Bussia og fint åbner døren på klem til den stil og den smag, som Aldo Conternos verdensberømmelse er funderet på.
IL Favot er funderet på frugten fra de yngste vinstokke og da Conterno brødrene arbejder med løbende udskiftning af vinstokkene på deres forskellige parceller er der under høsten tale om en logistisk kabale der skal gå op når de rutinerede høstarbejdere enten plukker i 2 spande eller tager turen op gennem rækkerne 2 gange for at adskille frugten fra de yngste vinstokke fra de ældre. Giacomo Conterno fortæller at vinstokke jo ikke er forsynet med fødselsdatoer og noget derfor beror på et skøn, men på papiret leverer ingen vinstokke over 15 år frugt til Il Favot.
Der sker også en soignering af klaserne allerede ude i vinmarken og endnu følger, når de ankommer til kælderen inden alle stilke fjernes forud for gæringen i rustfrit stål uden fremmede gærstammer. Der er tale om en relativ kort maceration for at undgå for mange tanniner og for lige at få farve nok med arbejdes der med adskillige daglige omrøringer inden skind og kerner pilles ud af ligningen efter den første uge. Den unge vin bliver herefter dekanteret adskillige gange - eller "renset", som Giacomo Conterno kalder det - inden turen går op i store botti (store brugte og meget velholdte slovenske fade), hvor vinen alt efter årgangens profil modner 8-12 måneder frem mod aftapningen på flaske, der sker uden klaring eller filtrering.
En mørk, men samtidig nærmest mild og imødekommende Nebbiolo, som det ville være fejlagtigt at kalde “mini Barolo”, da Giacomo Conterno her er ude i et andet ærinde. Nærmest sødladen i sin røde frugt profil som står på skuldrene af skovbundens svampe og parfumerede rosenblade. Ikke voldsom. I stedet bare rig og generøs i munden, og druen fornægter sig ikke midt i det ekstremt harmoniske helhedsindtryk. Der er ikke mange andre Langhe Nebbiolo vine som denne.