En af de vine som har været med lige siden Georges Duboeuf rejse mod verdensberømmelse begyndte at tage fart er denne Juliénas fra Château des Capitans. Slot er så meget sagt, men en bygning opført i begyndelse af det 19. århundrede, der tager sit navn efter stedet hvor det er opført, og da det ligesom ligger rygvendt mod vejen, tager det sig ikke ud af meget. Ejendommen blev købt af Claude Condemine tilbage i 1907, og 4 generationer senere er det nu Thierry Condemine, som står ved den aftale, som hans bedsteforældre indgik med Georges Duboeuf, som i mere end 30 år har stået for både pasningen af vinstokkene, høsten, produktionen og distributionen.
Der er tale om knap 8 syd- sødøstvendte ha. med op til 70 år gamle vinstokke, der ligger som en samlet vingård omgivet af gamle cedertræer mellem Capitans og ned mod haven ved det fine Hotel des Vignes. Høsten er manuel og bliver fulgt af semi-maceration-carbonic af de hele drueklaser og malolaktisk gæring i temperaturstyret rustfrit stål hvorefter omkring 25% af vinen ser delvis nye fade i 8 måneder inden den endelige cuvée sammenstikkes tilbage i de rustfri ståltanke en månedstid forud for aftapningen på flaske.
En flot mørk nærmest kompakt Juliénas med markante noter af hindbær, solbær og såmænd også fersken charmerer inden kanel og andre krydderier fra den del af vinen, der er fadlagret, kommer til og blander sig. Mere rygrad end i mange andre Beaujolais-vine, og Château des Capitans har da også ry for at udvikle en næsten burgundisk finesse hvis der får lov til at udvikle sig nogle få år i flasken.
Generelt om årgang 2020 i Beaujolais
Teamet hos Georges Duboeuf fortæller, at arbejdet med høsten og den efterfølgende vinfremstilling ikke blev væsentligt vanskeliggjort af de mange forskellige forholdsregler, herunder indrejse-restriktioner for høstarbejderne, og der er begejstring for den samlede kvalitet i 2020-årgangen.
Juli var ekstremt tør med kun ¼ af den normale nedbør. Det var den tørreste juli siden 1959, og derefter var der flere gange i august tale om reel hedebølge, hvor temperaturen flere dage nåede op forbi 40°C. Tørken og varmen fremskyndede modningen af druerne, og derfor begyndte høsten allerede den 20. august, hvilket var næsten tre uger tidligere end i 2019. Kun 2003-høsten er startet tidligere.
Der var over alt tale om meget sunde druer, og derfor kunne Duboeuf’s team nøjes med at fjerne mindre end 1% på sorteringsbælterne, hvilket er et tegn på høj kvalitet. Ikke desto mindre drillede selve vinfremstillingsprocessen idet først den alkoholiske og senere den malolaktiske gæring havde tendens til at gå i dvale. Chefvinmager Denis Lapalu og Master-Blender Emeric Gaucher var derfor i et par uger på arbejde både dag og nat for at sikre opvarmning eller nedkøling af de mange ståltanke med gærende vine i det store centrale anlæg og for at bistå med råd og rådgivning ude på de enkelte vingårde.
Denis Lapalu beskrev druerne som fantastiske, men små og fulde af sukker og det betød et gennemsnitligt naturligt alkoholindhold på 13,22%, hvilket var 0,42% mere end i 2019, og da skallerne samtidigt var tykke og fulde af pigment, blev der også tale om en meget dybere farve end i 2019.
Emeric Gaucher sammenligner 2020-årgangen med 2015 og for de bedste cuvéers vedkommende med 2018, og siger: "Det er indlysende, at vinene i år kommer med en meget høj grad af modenhed, men smagsprofilen er slet ikke som i 2003, som var for kogt og hvor mange vine lugtede som svesker. Her er der tale om frisk mørk frugt så som solbær og andre mørke bær."
I det hele taget er der tale om en flot årgang, hvor det eneste lille minus er kvantiteten. Det er tilladt at høste 58 hl. for Beaujolais-Villages. Georges Duboeuf nåede ingen steder ikke op over 50 hl.