Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Julens vinmenu

Det skal du drikke til julens middage

Vores Chefsommelier Thilde Maarbjerg kommer her med gode råd til at vælge den rette vin til julemaden - og gode anbefalinger til en komplet vinmenu til hele aftenen.

"Sødme i mad skruer ned for oplevelsen af sødme i vin samtidig med, at oplevelsen af syren øges. Når vinen vælges til julemiddagen skal man tænke på, at de mange søde smage i form af brunede kartofler, rødkål og fyldet i anden kraftigt påvirker vinens smag i retning af mindre sødme og mere syre. Man bør derfor vælge en rødvin fra et varmere klima, hvor frugtsmagene fremstår sødmefulde og modne og syren er balanceret for at undgå, at vinen fremstår sur sammen med maden."

Velkomst

Med forestående tunge retter og smage er det herligt at starte med en kølig, læskende aperitif. En rund og fyldig champagne eller en blomstret og forfriskende gin & tonic er gode bud på den oplagte aperitif juleaften.

Julens hvide vine

Velvalgt hvidvin kan være en fryd til julemiddagen. Prøv f.eks. en Riesling med lidt restsødme, en fyldig Chardonnay eller, hvis julemenuen indeholder en let forret med fisk eller skaldyr, en sprød og forfriskende ungarsk Furmint

Hovedret

Til den store, fyldige hovedret vil de fleste trække en rødvin op, og her må gerne være kraft og intensitet, hvis ikke vinen skal drukne i and og skysauce. En anden udfordring er sødmen fra brunede kartofler, rødkål og svesker, som får mange rødvine til at fremstå slanke og sure. Vine fra lune dyrkningsområder på de mørkere rødvinssorter, har fyldig frugtkarakter, runde tanniner og balanceret frugtsyre, hvilket harmonerer med det krydrede, sødmefulde udtryk i julemaden. Gode valg er de lidt rigere vine fra Rhone-dalen som Chateauneuf-du-Pape eller Lirac. De sødmefulde rødvine fra Veneto er også et glimrende valg

Risalamande og gaveudpakning

Den klassiske danske juledessert er sød, fed og cremet og med kirsebærsaucens mørke frugttoner, er en rød dessertvin bedst. Et rigtig godt valg er den danske blomme/kirsebærvin Prunus Danica. Til gaveudpakningen gør et glas rundt og blødt glas Colheita port sig godt eller en vellagret XO Cognac