Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

TRE FUNKLENDE PAVER - JULEVINEN OVER DEM ALLE

Chedsommelier, Thilde Maarbjerg

Châteauneuf-du-Pape er uanset prægning af pavehue på flaskehalsen og etiketter med gotisk skrift en vin med X-faktor og moderne appel. For de bedste versioners vedkommende formår Châteauneuf-du-Pape at balancere på en knivsæg mellem fløjlsblød frugt og raffineret krydderi, rigdom og mentalt stimulerende kompleksitet. Ligger man oveni en glimrende holdbarhed og bred gastronomisk anvendelighed, har man opskriften på en klassiker, der aldrig går af mode.

Den fashionable
Châteauneuf-du-Pape 2015, Tardieu-Laurent

Super-negocianten, Michel Tardieu er sammen med sin talentfulde søn, Bastien i gang med at skrive historie indenfor sin kategori. Livslang oparbejdelse af forståelse for kvalitet i Rhônedalens mange appellationer er efter Bastiens udsagn grund- læggende for deres succes og respekten for de største navne tilkendegives ofte. Med udvalgte fade fra de absolut bedste dyrkere, sammenstikker far og søn en bemærkelsesværdig række af vine, og Châteauneuf-du-Papen er ingen undtagelse. Frugten kommer fra 4 af de bedste terroirs i appellationen, her i blandt La Crau, og efter 12 måneder på 228 liters fade laves den endelige blanding (70% Grenache, 25% Syrah og 5% Cinsault), som lagrer videre på foudres ca 6 måneder forud for aftapning. Moderne snit med højkvalitets fad og polerede tanniner er dygtigt balanceret af dyb koncentration og delikat parfume i næsen.

Den omfavnende
Châteauneuf-du-Pape ”Adrastée” 2015, Halos de Jupiter

Måske verdens største kapacitet indenfor appelltionen, Philippe Cambie, viser her det, der i hans øjne er det bedst mulige med hans favoritdrue, Grenache. En ganske lille del af hans Châteauneuf-du-Pape-produktion udgøres af den unikke Adrastée på 100% Grenache fra stokke på over 100 år. Terroiret er det sagnomspundne plateau, La Crau, der sammen med Plateau de Mont-Redon er de fineste i appellationen. La Crau ligger sydligt, og giver som regel de kraftigste vine. Traditionel vinifikation og lagring på 600 l fade har resulteret i en hjertelig, fyldig, sødmefuld og nærmest eksotisk Châteauneuf-du-Pape. 1500 fl produceret i 2015-årgangen.

Den raffinerede
Châteauneuf-du-Pape 2015, Château Mont-Redon

Stilmæssigt er vi her i en anden lejr, hvilket til dels skyldes de lidt mere kølige forhold på Plateau de Mont-Redon og dels at en af Mont-Redons kæpheste er friskhed og elegance. Mont-Redon har aldrig ladet sig charmere af journalister fra God’s own country og af samme årsag er vinen forblevet i det forfinede hjørne. Koncentration og kompleksitet er der rigeligt af, men vinen er mindre mættende og mere letløben. Jeg er overbevist om, at det er årsagen til, vi år efter år har solgt overraskende store mængder Mont-Redon. 2015 er sædvanen tro lavet på 7 blå sorter dog med dominans af Grenache, Syrah og Mourvedre, og 50% lagres på 228 liters fade hvoraf 25% fornyes hvert år. Delikat næse med både røde og mørke bær, blommer, sort peber, og indslag af toast, røg og nyristet kaffe. Tanninerne er smukt afrundede og vinen slutter sødmefuldt med god længde og intensitet.