• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Kærlighed ved første sip

Producent: Domaine Coillot | Område: Marsannay, Bourgogne

Vi har længe holdt et vågent øje med en håndfuld producenter i Marsannay, som har modstået urbaniseringen fra Dijon og lige nu leverer på et niveau, som både imponerer og charmerer. Flere af dem har også været forbi smagepanelet på Nordre Toldbod, men enten kunne de ikke levere eller også var der allerede en importør, som ikke ville dele. Så det var ligesom lidt op ad bakke, indtil Domaine Coillot pludselig bankede på i slutningen af juni.

Fagekspert, Per Bach

 

Det var kærlighed ved første sip og efter en smuttur til Bourgogne i september, hvor vi lod Marsannay-vine fra 9 producenter duellere mod hinanden på terrassen foran den fine Restaurant et Bar à Vins "Au Clos Napoléon" i Fixin tør jeg godt udtale mig med en vis vægt:

Coillot er blandt de 2-3 ypperste producenter i Marsannay, og vinene kommer med en finesse og en selvfølgelig fylde, som får rigtig mange vine fra de mere berømte kommuner lidt længere sydpå til at blegne. Og det vidunderlige er, at Robert Parker og de andre internationale smagsdommere slet ikke har opdaget det. Endnu!

Domainet blev grundlagt i slutningen af 1960’erne, da Bernard Coillot besluttede selv at tappe familiens vine, og han er efterfølgende blevet kaldt en af de unge rebeller, som gjorde sit for at reetablere Pinot Noir på vinmarkerne omkring Marsannay. I dag er stafetten for længst overdraget til sønnen Christophe. Han efterstræber terroir-drevne vine funderet på frugt fra bæredygtigt landbrug, hvor der ikke bruges pesticider og herbicider. Der pløjes for at begrænse ukrudtet og for at tvinge vinstokkenes rødder ned i dybden, men den maskinelle høst er sendt på pension. I kælderen er chaptalisering uanset årgangenes beskaffenhed ikke en option. Alle stilke fjernes, hvorefter der gæres uden knusning af druerne og uden fremmede gærstammer, enzymer og anden manipulation, inden vinene til sidst modner relativt længe (12-16 måneder) i nye og brugte fade fra Allier og Vosges.

Resultatet er en stribe seriøse, klassiske, men på ingen måde alvorlige vine, som skænkes med en fornem balance mellem frugt og fad. Vinene sladrer om, at 2017 er en dejlig solrig årgang, som ikke kun begunstigede turisterne, og de kan alle nydes med stor fornøjelse allerede nu. Især hvis de får en svingom i en karaffel inden serveringen.

Vinene fra Domaine Coillot har på grund af deres typicitet og store drinkability fundet vej til en stribe af Frankrigs bedste restauranter. Således er vinene på kortet hos de 3-stjernede restauranter Georges Blanc, Gagnaire, Héléne Darroze, 1947/Le Cheval Blanc, L’Ambroisie, Guy Savoie, La Bouitte samt på en lang række andre restauranter, som må nøjes med 1 eller 2 stjerner i den eftertragtede Michelin-guide.

Marsannay ligger bare ni kilometer fra Palais des Ducs i Dijon, og da befolkningen i storbyen er firedoblet siden 1950’erne, har nye villakvarterer, indkøbscentre og kommunale institutioner lystigt ædt sig ind i vinmarkerne, fordi det var mere profitabelt for vinbønderne at veksle vinstokke til beton. En udvikling, som først er blevet bremset i de senere år.

Tilbage i 1820’erne, hvor André Jullien og Denis Morelot udarbejdede nogle af de tidligste klassifikationer på Côte d’Or, havde de adskillige vinmarker fra Marsannay med på deres lister, men det ændrede sig efter den franske revolution. Aristokraterne og bureaukraterne i Dijon blev erstattet af et stort proletariat, som efterspurgte helt almindelige, billige vine, og vinbønderne i Marsannay og nabobyerne Couchey og Chenôve fulgte markedskræfterne. De erstat-ede druen, der havde gjort Côte d'Or verdensberømt med de mere produktive sorter Gamay og Aligoté.

Det blev straffet i 1930’erne, da myndighederne udrullede det nuværende AOC-system. Der var simpelthen ikke plantet Pinot Noir nok, og da det, der var, samtidigt blev forvandlet til letløbende rosévine, missede Marsannay sin egen appellation.

Udviklingen vendte i 1970’er, da producenter som Georges Lignier, Denis Mortet, Trapet og Louis Latour etablerede sig i kommunen, og da en håndfuld unge rebeller senere gjorde dem selskab, tredobledes det tilplantede areal med Pinot Noir, således at Marsannay i 1987 endelig kunne blive fuldgyldigt medlem af Côte d’Or-familien.

Der er efterhånden omkring 50 forskellige producenter, som tilbyder vine fra Marsannay og antallet stiger. Samtidig er der nu officielt registreret hele 78 små Lieux-dits (vinmarker), hvoraf 14 siden 2008 har aspireret til en opgradering til 1. Cru. Det gør det vanskeligere at ekspropriere dele af vinmarkerne, og i disse år er det igen odium og meldug, og ikke beton, som er den største bekymring.