• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (inkl. moms: 0,00) 0,00

Himmel på jord i sydafrika

PRODUCENT: CREATION WINES | OMRÅDE: SYDAFRIKA, WALKER BAY

Chefsommelier Thilde Maarbjerg

Hemel-en-Aarde betyder direkte oversat ”himmel på jord” på afrikaans, og som man bevæger sig væk fra kysten langs dalens eneste asfalterede vej, åbner der sig et skatkammer af natur, vin og gastronomi.

Halvanden times smuk kørsel syd for Cape Town lufthavn fører et vejskilt til venstre mod Caledon og op gennem den lille dal, Hemel-en-Aarde. Side om side ligger prominente navne som Hamilton-Russel og Bouchard Finlayson, og man bliver hurtigt klar over, at dem, der mener noget seriøst med Pinot Noir og Chardonnay i Sydafrika, er samlet her. I løbet af de ca. 15 minutter, det tager at nå til Creation Wines bliver sceneriet gradvist mere dramatisk og bjergene mere himmelstræbende. Efter en kort bølgende tur på grusveje, kommer vingården til syne blandt frodige vinmarker og med den mest bedårende udsigt til krystalblå himmel og græsklædte bjerge.

Jean-Claude og Carolyn Martin er power-parret bag Creation Wines, der forener nogle af Sydafrikas bedste vine lavet på druer fra egne marker i Hemel-en-Aarde, gæret og lagret i vingårdens ene ende, med udsøgt værtskab og gastronomi i vingårdens anden ende, hvor parrets restaurant ligger. At der hver dag kommer 150-200 besøgende forbi Creation for at nyde dejlige vine på terrassen med panoramaudsigt over landskabet med nøje afstemte retter til, er forståeligt. Det er et fuldstændig unikt sted.

På en stjerneklar aften havde vi fornøjelsen af at kokkerere og servere vin for 60 glade gæster. Med udgangspunkt i lokale råvarer, sammensatte Thomas og jeg en menu, der var kreeret særligt til Creations vine, og der blevet serveret blæksprutte, havbars med passionsfrugt hollandaise, kanin, frilandsgris og grillede blommer så taget var ved at lette.

Dagen efter kunne vi slappe af ovenpå anstrengelserne og nyde solnedgangen fra stranden i Hermanus med udsigt til sæler og endeløse strømme af Carolyn og Jean-Claudes vidunderlige vine.

Vi forlod et vinterkoldt Danmark i februar og landede i den sydafrikanske højsommer med 25 grader, blå himmel og ingen tidsforskel. Mad og vine er prissat, så man nærmest flover sig over regningens diminutive størrelse, og det er et sandt paradis for gourmeter, der samtidig sætter pris på smuk natur og fredelige forhold, som vi endvidere nød fra vores base i kystbyen Hermanus 20 minutter fra Creation.


Chardonnay, Creation Wines, Hemel-en-Aarde, 2016

Creations største succes er utvivlsomt Bourgognedruer, og Chardonnay optager mere af vingårdens 60 ha end nogen anden druesort. Estate Chardonnay er et imponerende flot åbningsnummer, der sætter barren tårnhøjt med sin præcise balance mellem moden frugt og den friskhed, der gennemsyrer vinene fra Hemel-en-Aarde. Gæret og efterfølgende lagret 10 måneder på fade, heraf 30% nye. Forvent en forførende blød mundfølelse med cremet smørsødme og modne æbler, stenfrugt og en snert af citrus. Servér ved 10°C grader til meunierestegt fisk eller kylling bonne femme. Kan udmærket lagres 3-4 år yderligere.


Pinot Noir, Creation Wines, Hemel-en-Aarde, 2017

Til dato den bedste Pinot Noir, jeg har smagt fra Creation, og Jean-Claude anerkender, at stokkene nu er ved at nå en alder, hvor kvaliteten virkelig laver kvantespring. Man kan lave god vin på unge stokke, men alder tilfører altid en ekstra dybde og kompleksitet. Vinen er efter endt gæring lagret 10 måneder på fade heraf 25% nye. Spændstige toner af røde kirsebær, hindbær og jordbær, et strejf af lun muldjord og salvie, inden afslutningen imponerer med fine trætoner, vanilje og chokolade. Nyd den ved 15°C til de fleste retter med gris, kanin eller fjerkræ.