• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Grand

Grand bruges i mange vinmæssige sammenhænge, men hvad betyder det?

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

vintønder til grand cru vine

Grand Cru

Direkte oversat betyder Grand Cru ”stor vækst” og der er således ikke meget forståelse at hente i selve betydningen af ordene. Dog antyder det, at der er tale om noget overlegent eller i hvert fald bedre end noget andet, som ikke kan behæftes med denne udmærkelse.

Grand Cru bruges mest i Frankrig, men kan også ind imellem ses anvendt især udenfor Europa. Indenfor vinens verden finder man det i en række franske vinområder, men hvad det refererer til er forskelligt. I Bordeaux f.eks. kan slotte have officiel status som Grand Cru samt en række beslægtede kategorier som Grand Cru Classé eller Premier Grand Cru Classé. I Bourgogne bruges begrebet om en række navngivne marker, som er såkaldte Grand Cru-marker. Man ser et lignende system i Alsace, mens der i Champagne også refereres til afgrænset land, men ikke ned på mark-niveau, her er der tale om Grand Cru-kommuner. Alle vinmarker indenfor kommunegrænsen har derfor status som Grand Cru (med visse undtagelser på baggrund af hvilke druesorter, der er dyrket på markerne).

Grand Cru er et officielt begreb i hvert af områderne, og man må således ikke skrive det på etiketten uden at vinen er kvalificeret til det.

Grand Cru vinmarker

Grand vin

Grand vin er et begreb, der særligt bruges i Bordeaux.

Her refererer det til et slots fineste og i princippet bedste, og dyreste vin. Udover Grand vin kan slotte have andre vine f.eks. vin de seconde, på dansk 2. vin, som typisk vil være billigere og have mindre udviklingspotentiale end Grand vin.

 

Grande Champagne

Grande Champagne bruges, pudsigt nok, ikke i området Champagne, men derimod i Cognac-distriktet.
Her har begrebet Champagne været brugt i så mange år, at de trods den meget stramme lovgivning omkring brugen af navnet udenfor vinområdet Champagne, har fået lov til fortsat at anvende det. Det kan ind imellem skabe lidt forvirring og misforståelser, og det skal her slås fast, er der ingen tilknytning er mellem de to om- råder trods sammenfaldet af ordet Champagne. Det betyder slet og ret ”land” og Grande Champagne er den fineste del, vinmarksmæssigt, af Cognac-distriktet med udgangspunkt i potentiel druekvalitet. Her er jorden kalkholdig, og de mest lagringsegnede Cognacs er typisk lavet helt eller delvist på druer fra Grande Champagne.

Grande Cuvée

Grande Cuvée

Grande Cuvée ses særligt på Champagneetiketter.

Cuvée, som betyder blanding, er i det hele taget flittigt brugt og ofte med en række superlativer, som hverken har nogen officiel verificering eller nødvendigvis indikerer en meget fornem vin. Kun hvis der står Grand Cru er der tale om et officielt begreb, men i praksis anvendes Grand Cru meget sjældent på Champagneetiketter. Champagnehuset Krug laver en Grande Cuvée, som er meget anerkendt for sin høje kvalitet, men i og med begrebet ikke er beskyttet på nogen måde, bruges det bredt og på tværs af kvalitetsskalaen.

Bourgogne Grand Ordinaire

Nogle husker måske dette appellationsnavn fra Bourgogne, som nu slet ikke findes mere, men er blevet erstattet af Coteaux Bourguignons. Nu som dengang dækker appellationen et meget stort landområde, og vinene er af svingende kvalitet. Der kan især i de bedre årgange være nogle fine fund i genren dagligdags-Bourgogne.

Grand Eminent

Mens Grand Ordinaire er blevet smidt på porten, er et nyt begreb indeholdende Grand dukket op i Bourgogne. Indenfor appellationen Cremant de Bourgogne er der fra 2016 officielt blevet oprettet to nye kategorier, som vine, der laves indenfor Cremant de Bourgogne-regelsættet, kan kvalificere sig til.

Står der Grand Eminent på etiketten kan man være sikker på:

· At vinen i flasken er lagret minimum 36 måneder i flasken

· At druesammensætningen udgøres udelukkende af Pinot Noir og Chardonnay (samt lidt Gamay for rosé-versioner)

· At alkoholprocenten er minimum 10%

· At vinen er lagret minimum 3 måneder efter bundfaldet er blevet fjernet

· At vinen indeholder max 15 g sukker pr. liter

· At mindst 75% af mosten, der er anvendt, kommer fra det første pres, som også er kendt som det fineste og reneste.

Thildes tips

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg deler hver måned ud af nye tips og tricks.

Se alle tips her