• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Træd indenfor i stemningen

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

Sidste år startede julen for alvor 22. december, efter Thomas og jeg forlod den julepyntede butik på Nordre Toldbod og kørte mod sommerhuset i Nordsjælland. Da vi kørte af motorvejen og drejede ind i skoven, forvandlede den sig til et perfekt vinterhvidt landskab, hvor de nøgne træer dannede betagende mønstre med deres snedækkede grene. Det var vinterens første sne. Magisk.

Forude ventede en varm sauna, som blev fyldt op af julens dufte med æteriske olier af appelsin, nellike og kanel hældt nænsomt ud over de varme sten. Vi kølede os af på Champagne udenfor, mens lanternerne glimtede i den hvide sne. Julefreden havde sænket sig på den skønnest tænkelige vis.

Optakten til julen startede lang tid før. Julestemning er ikke kun noget, der hører de højhellige dage omkring 24. december til, og julen handler i høj grad om den særlige stemning, der gennem hele december bygges op frem mod juleaften.

I Den Danske Ordbog forklares stemning overordnet som ”sammenfatning af de følelser og den øjeblikkelige sindstilstand, der præger en gruppe mennesker og deres indbyrdes forhold i en bestemt situation”. I definitionen fremgår det tydeligt, at der er noget tilstedeværelse og opmærksomhed forbundet med begrebet, og at der kræves en form for nærvær i øjeblikket.

Måske er det netop derfor, at julestemning er mange så kær og den forbindes med noget positivt, noget familiært eller i hvert fald nært mellem mennesker. Vi er glade og afslappede sammen, vi forkæler os selv og hinanden med vores nærvær, med mad, drikke og fælles aktiviteter.

Julestemning er også gavmildhed og fællesskab på tværs af mennesker, endda på tværs af arter, idet vi mennesker ofte lader julegavmildheden regne på dyr, vilde såvel som domesticerede.

I årets sidste magasin hylder vi den særlige stemning, som både julen og optakten dertil bærer med sig.

Den rummer mange hyggelige sammenkomster, gæstebud og middage, gløggstunder og et glas portvin i utide samt mange herlige råvarer, der er i sæson i årets sidste måneder. Jul og nytår har sin helt egen plads i magasinets sidste del og runder således året af med pomp og pragt på tallerkenen og i glasset. Træd indenfor i stemningen og lad dig rive med.

Rigtig glædelig jul og godt nytår.

November og december

Det drikker Thilde

Læs mere om Thildes foretrukne vin i denne tid

Læs mere om vinen