• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Med månen som kompas

Producent: Domaine Bott-Geyl | Område: Alsace, Frankrig

Hos biodynamiske Domaine Bott-Geyl giver mark og kælderpraksis plads til, at de enkelte markers særegne karakter kan træde frem i vinen. Det er den simple opskrift på terroir, der gør vine fra samme område forskellige. De smager af de unikke forhold som hvert stykke natur byder på.

Sommelier, Jens Peter Nesbjerg

 

Jean-Christophe Bott står i kælderen, men det er i marken han bruger sin tid – det ses tydeligt på hans hænder, fodtøj – og allerede i april måned på solbrillernes hvide mærker om øjnene. Domainet blev skabt af kærligheden imellem familien Bott fra Ribeauville, og familien Geyl fra Beblenheim, og råder i dag over 75 parceller spredt ud over syv kommuner med hovedvægt omkring familiernes udspring. Jean-Christophe overtog familiens domaine i 1993 efter at have studeret ønologi og vitikultur dvs. læren om vinens tilblivelse i henholdsvis kælder og mark. På en dannelsesrejse med arbejdsophold hos blandt andet Henschke i Australien blev et længere ophold hos Dominique Lafon i Bourgogne betydningsfuldt for den retning, Jean-Christophe har drejet familiens vinbrug.

Vinen laves i marken, hvor alle parceller har været dyrket biodynamisk siden 2002. Jean-Christophe har, siden han overtog domainet, skiftet til en markpraksis, der gavner markernes terroir-udtryk.

Med månen som kompas dyrkes markerne efter de biodynamiske principper. Det er kendetegnet ved at tilføre en del forskellige miksturer i vinmarken, som for eksempel brændenælde-te.

Modsat handler det hjemme i kælderen om ikke at tilføre noget, men i stedet nænsomt at bevare det, marken giver og samtidig give plads til, at vinen udvikler sig unikt fra år til år. Kalenderen er vigtig, her høstes der for eksempel, når månen skaber lavvande. Så står vandet lavere, og det giver vine med højere koncentration.

Naturens mystik

Riesling plukkes fuldt moden, ofte med små violette prikker på skindet, som kommer sidst i modningen. Druerne presses i hele klaser over en periode på 6-18 timer, efter en grundig sortering. Herefter får mosten lov at bundfælde, og den klare most, som der arbejdes videre med, dekanteres fra bundfaldet. Så tager den naturligt forekommende gær over. Den arbejder på mosten i egetræskar med to- til tre-tusinde liters kapacitet. Gæringen får tid og tager tid, typisk varer den helt indtil februar eller marts. Gærkulturen vil gære alt sukkeret ud eller efterlade en anelse restsødme. Det er en del af filosofien at lade naturens mystik komme til udtryk i vinen. Der danner sig de fleste år et mønster, hvor vinen fra marken ’Sporen’ er den mindst tørre Grand Cru, men enkelte år vil gæren det anderledes. Derfor har Bott tilføjet en skala fra 1-9, der angiver graden af tørhed.

En geologisk mosaik

Alsace ligger beskyttet bag bjergkæden Vogeserne. Regnfulde skyer tvinges op over bjerget, inden de når Alsace. I takt med at skyerne presses op over bjerget, falder temperaturen og dermed luftens evne til at indeholde vand. Det betyder, at skyerne afgiver vandet, inden de når toppen og vinmarkerne på den anden side. På læsiden kan man derfor strække modningen af druer til sent hen i efteråret. Det giver druer, der modner langsomt men sikkert.

Alsace er en geologisk mosaik. Intet andet sted i (vin)verdenen har en så mangfoldig geologisk formation som Alsace. Det giver Bott-Geyl mulighed for at lave en bred vifte af udtryk med Riesling som markernes stemme. Et mere simpelt og frugtdrevent udtryk for Riesling fra Alsace finder man i husets standard cuvée ’Les elements’, der ikke på samme måde fortæller om stedet. ’Les elements’ er i stedet et udtryk for klimaet og husets evner til at skabe ekstrem høj kvalitet.

Riesling Schlossberg Grand Cru, BIO, 2014

Schlossberg-marken har en helt unik og ideel placering i Alsace. Marken er orienteret imod solen på en syd til syd-øst- vendt skråning. Granitten skråner fra Kaysersberg og 120 meter videre op af bjerget fordelt på de mange terrasser, hvor vinstokkene står plantet. Hældningen er på mellem 30-45%. Schlossberg er på mange måder den underspillede Grand Cru. Den spiller ikke på intensitet, men på komplek- sitet og længde. Vinen dufter af hø, stenfrugter med særligt abrikoser som en tydelig note, og af grapefrugt. Der er en vis bitter- hed i duften, som minder om citrusskaller. Under frugten gemmer sig duften af sommerregn, friske hasselnødder og skovbund. Syren er præcis og skarp med et væld af citrus, der holder ved helt ind i den lange eftersmag. Frugten dominerer stadig i vinen på trods af de fem år, den har på bagen, men udviklingen fornemmes med noter af tørret frugt, let petroleum og ingefær. En stor vin, der vil udvikle sig ot de næste mange år.

Riesling Grafenreben de Zellenberg, BIO, 2014

Grafenreben-marken er et lieu-dit, det vil sige, at den formelt rangerer under de to andre marker, som har Grand Cru-status. Et lieu-dit er et stykke land, der leverer en kvalitet, der gør, at vinen herfra bliver holdt separat. Her høster man fra et lille parcel på kun 0,6 hektar fra stokke imellem 25 og 40 år. Grafenreben er sydvendt og virker som den varmeste af parcellerne. Her er syren stadig forfriskende, men frugten er mere moden. Det friske grønne æble bliver her til et modent gult æble. Hvor Schlossberg er domineret af citrusfrugt, er det for Grafenreben tropiske frugter med ananas og passionfrugt. Her er smæk på intensiteten og et hint af sødme i afslutningen.

Riesling Sporen Grand Cru, BIO, 2014

Sporen-markens 80 år gamle vinstokke danner grundlag for denne kraftkarl af en riesling. Selve marken hælder let med ti til femten procent stik imod syd. Allerede når vinen bliver hældt op, kan man se, at den adskiller sig fra de øvrige. Den er mere ravgylden og dybere i farven. En farve, der i dette tilfælde fortæller, at vinen er lavet på delvist botrytiserede druer. Botrytis er en svampe-kultur, som gør druerne til rosiner og dermed koncentrerer sukker, smag og syre i druerne. Duften er tungere med tørrede blomster, orangeskal, safran og honning. Vinen er off-dry, men balanceret af en letløbende syre, som med frugten giver en fin finish. En stor og særpræget vin, der gastronomisk kan klare flere udfordringer end de øvrige tenorer i denne terroir-kasse.

Opskrift

Salat med figner & blå ost

Den salte, aromatiske blå ost, fignernes sødme og valnøddernes bitre modvægt giver et helt særligt modspil til Alsace-områdets spektakulære aromatiske vine.

Få opskriften