• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Fremadstormende spanske nyheder

Producenter: Bodegas Álvarez de Toledo & Diego Magaña Dominio de Anza | Område: Bierzo, Spanien

Bierzo er navnet på en fremadstormende spansk vinregion, der nærmer sig en hype-lignende status. For de røde vines vedkommende er den vigtigste drue den meget interessante Mencia-drue, der til dels kan minde om Pinot Noir eller Etnas Nerello Mascalese, og den er i lighed med disse druer virkelig transparent og påvirkelig af klima og terroir. Selv om Bierzo er spændende, lå det ikke lige i kortene at vi skulle tage to nye producenter ind – men efter smagning i panelet kunne det ikke være anderledes.

Indkøbschef: Vin og spiritus, Jasper Mohr Holm

 

Selv om vi har at gøre med tre forskellige vine, er fællesnævneren, druen Mencia, stærk nok til at alle tre vine vil være glimrende til stegt andebryst med nye rødbeder og bitre salater. Det nærmest luftige element i vinene står godt til and, de er ydermere fyldige nok til at tackle fedmen i andeskindet. Vinenes urtede element matcher desuden rødbedens jernnoter og de bitre salater på fin vis, og sikrer dermed et mad- og vinmatch af høj klasse.

Bierzo Roble Luis Varela, 2015 Bodegas Álvarez de Toledo

Lillebror Roble Luis Varela har sin egen charme. Den er lavet på Mencia-vinstokke, som er unge, dog stadig 40-55 år gamle. Vine på Menciadruen kan til tider virke "vel-urtede" og have rigeligt med kant, men her er den tøjlet og vinen er meget frugtdreven, krydret og saftig. Det er dog stadig en vin, der som sin storebror kræver gastronomisk modspil af kraftige retter.

Bierzo Colección Familia Luis Varela, 2015 Bodegas Álvarez de Toledo

Bierzo Colección Familia Luis Varela kom allerede inden smagningen med noget af en anbefaling, da den havde fået intet mindre end Platinmedalje og 97 point ved Decanter World Wine Awards foran masser af mere anerkendte og kostbare vine fra Spanien. Men vi skulle jo konkludere selv, og faldt pladask for den mørke, aromatiske vin fra udvalgte parceller af op mod 100 år gamle Mencia- vinstokke. Selvom vinen er ganske kraftig, så er den også særdeles saftig og velkomponeret. Mencia-druens typicitet er bevaret og vinen appellerer meget bredt uden særpræget kompromitteres.

Bierzo Seleccion de Parcelas, 2017 Diego Magaña Dominio de Anza

Domino de Anza er ikke en egentlig vingård i klassisk forstand, men et joint venture-projekt mellem den dygtige unge vinmager Diego Magaña og den ikoniske, visionære vinmager og pioner indenfor spansk vin, Raúl Pérez. Med denne dynamiske duo kan resultatet næsten kun blive fremragende. Projektet bunder i, hvordan man kunne udnytte potentialet i gamle, højt beliggende, hovedsageligt vestvendte vinmarker tilplantet lige efter phylloxera, som vinbønderne havde opgivet, fordi de fandt det svært at kultivere vinstokkene således, at druerne blev fuldt modne. Men (fuld)modne druer er måske ikke altid det bedste. Raúl Pérez er af den overbevisning, at Mencia-vinstokke, som har det for nemt og får rigeligt med sol, ikke leverer det fulde potentiale. På udvalgte parceller kan vinstokkene levere en frugt, der kan veksles til aromatiske vine med burgundisk finesse og masser af kompleksitet og nerve.

Bierzo Seleccion de Parcelas kommer fra tre parceller i 570-650 meters højde og vinstokkene er 80 år gamle i gennemsnit. Vinen og smagen er som de, i min optik, bedste Bierzo-vine totalt transparent og afspejler terroir og klima på fornem vis. I dette tilfælde årgang 2017 giver den friskhed og elegance, der peger i en burgundisk retning. En flot aromatisk og fyldig vin snarere end kraftig og vægtig.

Opskrift

Grillet andebryst med rødbeder, hindbær og blommer

En oplagt sensommer-ret med masser af smag og dybde

Få opskriften