• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

2018 – En once in a lifetime vintage

Producent: Domaine Cailbourdin | Område: Pouilly-Fumé, Loire, Frankrig

Fagekspert, Per Bach

Da Løgismose i juni inviterede til Store Smagedag på Nordre Toldbod, var en af de mange producenter, som stillede op, vores mangeårige leverandør af altid fortræffelig Pouilly-Fumé, Alain Cailbourdin. Han ville se, hvor det var, hans vine blev solgt og havde derfor pumpet ekstra luft i ”Limousinen” og taget turen op gennem Tyskland sammen med fruen. De blev et af de mest omsværmede par den eftermiddag, og deres delikate alternativer til Sancerre fik så mange roser med på vejen, at Alain, da vi på et tidspunkt var ude for at trække lidt frisk luft, fik sagt: ”Det er da godt jeg ikke nåede at få mine 2018’ere klar – så var det gået helt galt!”

Domaine Cailbourdin

Alain Cailbourdin er egentlig fra Paris og fra en familie uden relationer til vinens verden. Men lidt drueplukkeri ved Loire (en hård tjans, som ellers kan skræmme de fleste langt væk), og så lige det faktum, at ”egnens kønneste pige” valsede forbi betød, at han endte som en såkaldt førstegenerations–vigneron. Alain producerede sin første vin i 1980 i et hjørne hos sin daværende arbejdsgiver, og herefter blev Alain en del af en ny generation af vinmagere, som troede på, at vinene skulle fremstilles med et minimum af manipulation, så de ”blot” udtrykte det, som årgangen, mikroklimaet og jordbunden havde budt ind med.

Alain positionerede sig tidligt som en af de absolut mest pålidelige producenter i Pouilly-Fumé, og i takt med at domænet er vokset til 20 ha, har Alain fået sin egen stadig mere miljøbevidste tilgang til vinproduktion. Siden 2000 har han bevæget sig ned ad en sti, hvor brugen af kemiske herbicider og pesticider fravælges, og hvor brugen af svovl reduceres til et minimum. Alain kalder det selv for “agriculture raisonnée”, og vinene har de seneste år været certificeret af ”Terra Vitis”, der er et pragmatisk og knap så papirtungt alternativ til dokumenteret økologi.

Årgang 2018

Alain er nærmest ydmyg, når det gælder egen formåen, men han fik da lige antydet, at vi havde noget at glæde os til, da han stod på Nordre Toldbod. Da 2018-årgangen dukkede op på Nordre Toldbod, fik vi i dén grad smag for sagen. Vi har aldrig tidligere oplevet så lystige og forunderligt dragende vine fra Alain Cailbourdin, og hvis vi gik ham lidt på klingen, kunne vi sikkert også få ham til at indrømme, at dette er hans foreløbige kulmination. Med 38 årgange under bæltet siger det ikke så lidt!

2018 er da også en af de helt store årgange langs Loire. Efter en lidt fugtig start på vækstsæsonen fulgte en på alle måder vidunderlig sommer, som nærmest fortsatte indtil det pludselig var vinter, og spørgsmålet er om Loire nogensinde tidligere har oplevet en så lykkelig forening af kvantitet og kvalitet. I starten omtalte vinbønderne årgang 2018 som en "once in a generation vintage” med referencer til 2005, 2003 og 1990. Efterhånden som ere og ere af de store vine fra 2018-årgangen er blevet frigivet henvises der nu endda også til den legendariske 1947-årgang, og måske er det vi nu tilbyder vine fra en ”once in a lifetime vintage”!

 

 

Pouilly-Fumé Cuvée Boisfleury, 2018

Frugt fra vinstokke, der står på kalksten dækket af ler og fint sand. Som for de øvrige vine direkte presning og gæring i rustfrit stål uden fremmede gærstammer og uden malo. Eksotiske noter af abrikos og fersken, som bliver supporteret af delikat, moden, bitter-frisk citrus. Den letteste og mest feminine af Alains 3 musketerer.

Pouilly-Fumé Les Cris, 2018

Frugt fra vinstokke, der står på en blid sydvestvendt kalkstens-skråning med udsigt over mod Sancerre. Herlig mineralitet med lag på lag af lyse ferskner og citrus. Nærmest anspændt og afventende indtil det relativt høje alkoholindhold bringer en cremet fylde i spil. Derpå cool syrlighed til sidst. En fornem gourmetvin!

Pouilly-Fumé Cuvée Les Cornets, 2018

Frugt fra vinstokke, der står i ler, der bliver farvet hvidt af såkaldte Kimmeridgian-kridtsten, fuldstændig som i Chablis. Herlige noter af solbærblade, akacieblomst og saltet citron. Først lidt mere tilbagelænet end de to andre, men efter lidt tid begynder den at slå gnister for at ende som den overdådigste ambassadør for druen Sauvignon Blanc.

Servér med franske gedeoste

Oste lavet på gedemælk findes i et utal af variationer, som byder på store oplevelser i form af forskellige smagsnuancer, teksturer og en særligt syrlig smag. Servér en osteanretning med forskellige gedeoste og gode, hjemmelavede toppings og nyd det sublime samspil, når de hvide vine fra Cailbourdin serveres i glasset dertil.

Du finder et bredt udvalg af franske gedeoste i gourmetsupermarkedet på Nordre Toldbod, blandt andet de fire varianter på billederne.

SAINTE-MAURE DE TOURAINE: Opkaldt efter den franske by af samme navn. AOC-certificeret fuldfed gedeost, rullet i flaske, med en let syrlig og smørpræget smag.

VALENÇAY: AOC-certificeret gedeost med karakteristisk pyramide-form, dog uden spids top, som ifølge historien blev sablet af, af Napoleon, i et raserianfald efter en mislykket ekspedition til Egypten. Valençay er opkaldt efter den franske by af samme navn og byder på syrlige nøddenoter.

BANON: Stammer oprindeligt fra den sydfranske by af samme navn og opnåede AOC-certificering i 2003, men ostens historie kan dateres helt tilbage til den gallo-romerske æra. Den karakteristiske ost pakkes i tørrede kastanjeblade og dens smag kan placeres i den kraftigere ende af skalaen.

CROTTIN DE CHAVIGNOL: Den lille runde ost har sin oprindelse i Loire og laves på mælk fra bjerggeder, som er kendetegnet ved deres tykke brune pels. Crottin de Chavignol byder på tydelige noter af nødder og den klassiske syrlighed, som gedeoste kendes på.

Stikkelsbærkompot

Servér stikkelsbærkompot til osten

Få opskriften

Tomatmarmelade

Servér tomatmarmelade til osten

Få opskriften