• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Pragtfulde fyldige Champagner fra regionens sydligste del

Producent: Serge Mathieu | Område: Champagne

Mathieu-familiens tilstedeværelse i Champagne kan dateres helt tilbage til 1700-tallet, men det er først i nyere tid, at det fortsat familiedrevne foretagende er gået fra at sælge sine druer til selv at producere Champagne af dem.

Der er mere end 19.000 drueavlere i Champagne, mens der er væsentligt færre Champagneproducenter. Det skyldes, at der gennem tiden har været tradition for, at avlerne har solgt druerne til de store huse, som har været med til at gøre området verdensberømt som brand, men flere og flere avlere er de seneste årtier begyndt at producere deres egen vin. Det gælder også for familien Mathieu, der i løbet af 1700-tallet opkøbte land, hvorpå de producerede druer, som de solgte videre. Men Serge Mathieu ville det anderledes. I 1958 begyndte han at arbejde på familiegården, og i 1970 producerede han sine første Champagner i eget navn. Derfor giver det også god mening, at navnet på etiketten fortsat er Serge Mathieu, selv om det nu er datteren, Isabelle, der har overtaget styringen i kælderen.

Det sydligste Champagne

Serge Mathieu holder til i Aube, den sydligste region i Champagne, nærmere betegnet i den lille landsby Avirey-Lingey i området Côtes des Bars. Her er vi så sydligt, at vi nærmer os grænsen til Bourgogne, og i denne del af Champagne bliver der primært dyrket Pinot Noir. Familien har i løbet af de seneste århundreder opkøbt marker, og i dag har producenten cirka 30 ha. at gøre godt med. Disse marker bliver dyrket så skånsomt for miljøet som muligt. Serge Mathieu er ikke certificeret økologisk, fordi de under særligt svære betingelser tillader sig selv at bruge minimale mængder kemiske sprøjtemidler for at redde udbyttet. De anvender ikke sprøjtegift med hverken ukrudt eller insekter, og så mange naturlige alternativer som muligt tages i brug for at undgå kemiske sprøjtemidler.

Minimal indblanding

Hos Serge Mathieu ønsker man at udtrykke druernes personlighed så tæt på udgangspunktet som muligt. Det er en udvikling, som især har taget fart de seneste år, og i bestræbelsen på dette har man skruet så meget ned for teknisk indblanding som muligt. Tilsætningen af svovl er holdt til et minimum, og det samme gælder for filtrering og tilsætning af dosage i forbindelse med degorgeringen. Dosagen er en vej til at skabe balance i vinen, hvis syreniveauet eksempelvis er for højt, men hos Serge Mathieu ønsker man at skrue ned for det tilsatte sukker. Det er kun muligt, fordi druerne er perfekt modne på høsttidspunktet, og fordi man lader vinene ligge ekstra længe med gærresterne i flasken, hvilket er med til at forme og udvikle Champagnerne og give dem et mere harmonisk helhedsudtryk, som er blevet et af Serge Mathieus stærke kendetegn.

Champagne fra Serge Mathieu

Cuvée Prestige Brut, NV, Serge Mathieu

Med sine fire års flaskelagring med gærresterne overstiger Serge Mathieu kravene til lagring af non-vintage-Champagne ganske betragteligt. Det har medført en ekstra dyb karakter af nødder, stegte svampe og friskbagt brød i næsen, hvor subtile noter af tørret frugt indikerer, at der også er brugt en vis mængde ældre vin i blendet. I munden fremstår vinen let og delikat med en udtalt syrlighed, der fuldkommen renser munden, hvilket også gør den velegnet til mad. Det kunne meget vel være østers, hvis mineralitet går igen i Champagnen, men mere fedmefulde retter såsom svampe med smør- eller flødebaserede saucer vil også være oplagt, for her vil syren fungere som balanceskabende element, hvor en elegant eftersmag af citrus og tørret frugt runder vinen af. 

Millesime Brut, 2008, Serge Mathieu

2008 udråbes af mange til at være dette årtusindes hidtil bedste årgang. Her har vinmager Isabelle Mathieu valgt at lave en 100 procent Pinot Noir-baseret Champagne, som i næsen byder på noter af melon, fersken, jordbær, koriander og ristede nødder, hvilket også fortsætter i munden. 2008 er kendt for sin friske syre, og den er der heller ikke mangel på her, og vinens høje syreniveau indikerer, at der er basis for at lade vinen ligge på langs i en del år endnu. Vinens store mineralitet er heller ikke til at overse, og i samspil med specielt de ristede nøddetoner vil Champagnen være en strålende ledsager til eksempelvis bagt torsk med brunet smør og ristede hasselnødder.

Se hele vores udvalg af champagne

Med et nøje udvalg af mere end 100 forskellige flasker Champagne har vi noget for enhver smag.

Gå på opdagelse