• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

En særlig Silvaner

Producent: Weingut Horst Sauer | Område: Franken, Tyskland

Gæsteskribent, Jens Peter Nebsbjerg 

Far og datter

Allerede inden Horst Sauers datter trådte ind i vinhuset, var det blandt de bedste i Franken. Vinenes kvalitet steg, hektarene voksede, og medaljerne fandt vej til Franken. Med datteren Sandras indtræden k vinene en ny dimension af elegance; et feminint touch.

I dag arbejder far og datter sammen om fortsat at løfte kvaliteten af vinen. Deres vinhus, i fire etager, har opnået anerkendelse langt ud over det ellers øl-elskende Bayern. Vindruerne rejser fra øverste sal, kun hjulpet af tyngdekraften, ned igennem huset, imens de omdannes til vin. En nænsom behandling af druerne og et udtryk for kompromisløshed, som ellers kun kendes fra de mest berømte vinproducenter.

De fleste vine er, som vineriet, ved første øjekast ikke bemærkelsesværdige, men imponerer den opmærksomme.

En kølig trussel

Silvaner får i andre regioner ikke lov at spille hovedrollen. I Franken er det derimod regionens diva, der breder sig på flere af de bedste vinmarker, til trods for at udbyttet er usikkert. I det kølige klima giver den store vine, når det lykkes, men forårsfrosten lurer hvert år som en trussel. Hvis frosten sætter ind, efter at vinstokkene har sat knopper, reduceres udbyttet drastisk. Vinstokken kan så sætte et ekstra sæt knopper, men i et køligt klima som Franken kan de ikke nå at modne.

Gennem Franken yder oden Main, der bugter sig netop der, hvor Horst Sauers vinhus ligger. Fra vineriet er oden både i nord-, syd- og østgående retning. Her, i dette smør- hul, ligger Escherndorf, som er særlig berømt for sine vine på Silvaner.

Aspargesvin

Det er den samme plante, som laver de grønne og hvide asparges. For at lave hvide asparges hyppes de små skud, det vil sige, at de dækkes af jord, så skuddet vokser uden at få sollys. De grønne er solmodne asparges og har en anelse mere aroma, mens de hvide har en n bitterhed à la den, man finder i helt friske hasselnødder.

Fælles for dem begge er den delikate syrlighed, som er afgørende for vinvalget. Derfor behøver man ikke skelne imellem de to typer, men tilbehør og tilberedning er af stor betydning. Er asparges ikke det bærende element i retten, men blot tilbehør, er den ikke afgørende for vinvalget.

Vi anbefaler vinene fra Horst Sauer til hvide asparges, for eksempel med dild-hollandaise. Prøv også at forkæle dig selv med en håndfuld fjordrejer til. Hvis man ikke kan vente på de friske asparges, kan man snyde med en tartelet med høns i asparges, som også er et fremragende match til vinene fra Horst Sauer.

Silvaner Trocken, 2018 Escherndorfer, Franken

Vinen dufter elegant og komplekst med noter af nashi-pære, limesaft og grønne æbler. Den har en flot flintet mineralitet og frisk syre. Intensiteten er ikke voldsom, men længden er imponerende. Den taler et stille sprog, som kan overses, men som gør indtryk på den opmærksomme. Et rigtig godt eksempel på en af Tysklands store vintyper: Silvaner fra Franken.

Riesling trocken, 2017 Escherndorfer, Franken

Horst Sauers tørre Riesling er kompleks med noter af flere forskellige citrusfrugter, vilde mirabeller og æbleblomster. At lave Riesling er balancens kunst – her er det den friske syre, som balanceres perfekt af intens moden frugtsmag. I munden tilføjes tropiske indslag som ananas og passionsfrugter. Vinens eftersmag bliver hængende længe.

Silvaner Trocken Gutswein, 100 cl, 2018 Franken

I den "almindelige" Silvaner træder mineraliteten i baggrunden. Det gør vinen saftigere og mere umiddelbar. Her er det frugten og den friske syre, som dominerer. Vinen dufter af grønne druer, stikkelsbær og hvide blomster. Den smager af en bred vifte af frugter med tropiske indslag som ananas og hvid fersken. Et rigtig godt glas som aperitif, på terrassen, men også en vin, der fint begår sig på bordet.

Opskrift

Hvide asparges med fjordrejer og sauce-mousseline

Denne skønne opskrift er den perfekte forårs- og sommerforret til dine gæster.

Få opskriften