• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Ekstraordinære Oregonvine

Producent: Domaine Verdant Område: Willamette Valley, Oregon

Vi blev nysgerrige, da Ron Sanchez fra Domaine Verdant foreslog en vertikalkasse med 5 årgange af hans eminente Oregon Pinot Noir ”Tryptique”. ”But there is only a small amount of cases available”. Vi tog, hvad vi kunne få og giver vores nysgerrige medlemmer mulighed for at opleve Pinot Noir fra Oregon med alder.

Chefsommelier, Thilde Maarbjerg

 

Med hans blot 4,5 ha. vinmarker i det, der kan betegnes som Oregons bud på Vosne-Romanée, var det selvsagt en skrabet omgang, han kunne tilbyde fra sit eget bibliotek. Vi ville gerne have inkluderet hans første årgang, 2010, men samtlige 60 flasker, der var tilbage, blev snuppet af Restaurant Geranium, så vi måtte starte med 2011 og så op til 2015. Der kunne have været nyere årgange med, men Ron frigiver ikke sine vine før, han synes, de er klar. For at fylde kassen har han derfor tilføjet sit englebarn, Echanteuse, som er 100% Chardonnay. 2014 Echanteuse er anden årgang af denne vin, og Ron producerede blot 45 kasser, så der er tale om en ekstraordinær raritet, som vil glæde selv den mest inkarnerede Bourgogne-ynder.

Derfor er hans vine så unikke

Yamhill-Carlton AVA er en lille underregion i den nordlige del af den større Willamette Valley, som er Oregons største region. Vinmarkerne ligger på de bløde bakker, som former en hestesko rundt om de to små byer Yamhill og Carlton. Mod kontinentets vestkyst er området beskyttet af de op til 1200 meter høje bjerge i The Coast Range, mens Chehalem Mountains og Dundee Hills skygger mod henholdsvis nord og øst. Yamhill-Carlton ligger i smørhullet og nyder desuden godt af den veldrænerede jordbund, som er af maritim oprindelse og blandt de ældste i Willamette Valley. AVA’en, USA's svar på en fransk AOP, blev skabt i 2004, og som noget særligt blev der indlagt en lov om minimum højde for markerne, så det ikke er muligt at lave vin under appellationens navn fra det næringsrige jord på dalbunden. Druerne modner langsomt, hvilket forstærkes af både markante udsving mellem dag- og nattemperaturer og den helt særlige påvirkning fra Stillehavet i form af kølige eftermid- dagsbriser, der strømmer ind gennem Van Duzer-korridoren i The Coast Range. Det er præcis den lange, relativt kølige modning, som Pinot Noir-druen har brug for, og der er ingen tvivl om, at ambitionerne for det lille område er tårn- høje. For tiden rangerer Yamhill-Carlton som en af de aller mest interessante områder for Pinot Noir i verden.

Franske kloner i markerne

Ron begyndte at tilplante sine marker i 1998-1999 som en af de første i området. Han valgte overvejende Dijon-kloner af Pinot Noir og Chardonnay, en række kloner udviklet i Bour-gogne af Dr. Raymond Bernard. Han gennemførte over en årrække et imponerende arbejde for at lokalisere og kultivere stærke planter fra blandt andet Grand Cru-marken Clos de La Roche. Fem Pinot Noir-kloner og tre Chardonnay-kloner fik en vinmager og en professor fra Oregon lokket ud af Dr. Bernard tilbage i 1984, og de 8 kloner dyrkes nu bredt, ikke bare i Oregon, men også en del steder i Californien.

Pinot Noir Tryptique 

Tryptique er en blanding af Dijon-klonerne 113, 114 og 115, som efter gæring lagrer ca. 18 måneder i brugte fade. Netop valget af brugte fade giver stor plads til den sirlige og aromatiske frugt, som Tryptique oser af, og den kan nærmest ikke få plads nok til at udfolde sig i et rummeligt Bourgogneglas. Raffineret, smidig og uforceret.

2011: En kølig vækstsæson resulterede i, at Ron først frigav denne vin i 2019. Den lange modning har sikret nuanceret krydderi kombineret med årgangens elegante signatur.

2012: En mild vækstsæson. Blev frigivet i 2017, hvor den silkebløde finish indfandt sig i kombination med livlige frugttoner.

2013: En stort set perfekt vækstsæson, der gav umiddelbar drikbarhed og charme. Frigivet i 2016 i sin struttende ”teenage” med potentiale til en lang udvikling i flasken.

2014: Fuldstændig perfekt vækstsæson og den bedste i årtier i Oregon. Frigivet i 2018, hedonistisk og forførende med dybe, intense frugttoner og begyndende tegn på flaskeudvikling.

2015: Varm og solrig årgang med generøs frugt, stor fylde, en sand tour de force. Frigivet i 2019.

Chardonnay Echanteuse, 2014

Echanteuse er en blanding af Dijon-klonerne 76 og 96, der er plantet side om side tilbage
i 1998-1999. Vinen lagres i nye franske fade i 10 måneder. Det er Oregons svar på Puligny- Montrachet med overvældende mineralitet, indre styrke og ulastelig balance. Hvis Pinot Noir var imponerende dette år, var Chardonnay et mirakel. Perfekt modne klaser blev nøje selekteret, og vinen udviklede allerede i fadene en dyb, dragende kompleksitet.