• 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Unikke julegaver til portvins–elskeren

Producent: Manoel D. Poças | Område: Douro, Portugal

Historien om Manoel D. Poças Juniors portvinshus er historien om en excentriker, der troede på at han kunne udrette noget stort. På trods af flere benspænd lykkedes det Manoel at skabe et portvinshus, der i dag, 101 år efter grundlæggelsen, stadig er i familiens eje. Vine, som er skabt til at begejstre!

Sommelier, Jens Peter Nebsbjerg

 

Colheita, 2001

Colheitaen er orange med røde reflekser. Den dufter af orangeskal, tørrede abrikoser, mocca, søde krydderier og af valnødder. Alkoholen varmer, men holdes fint i skak af sødme og intense noter af tørrede frugter, nødder og rabarber. Da vinen langsomt oxiderer i træfadene, kan den holde sig frisk efter åbningen i op til en måned. En flot ledsager til desserter med nødder, tørrede frugter eller en let chokoladedessert.

Vintage port, 2016 

Vintage er dyb og mørk i glasset på grænsen til at være sort. Den dufter ekstremt koncentreret med noter af modne mørke bær, som leder tankerne hen på bedstemors hyldebærsuppe. I den unge alder bærer den præg af kamfer og violer. De tyve procent alkohol er helt maskeret bag frugtens koncentration. Her er store mængder af fløjlsbløde tanniner, der giver vinen en skøn tekstur. En vin med stor koncentration, intensitet og overbevisende længde. Den er bygget til at kunne holde i flere årtier, men giver allerede nu stor nydelse til dem, der er til stor koncentration af alverdens bær. Prøv den til de mest intense chokoladedesserter, gerne med forfriskende indslag af bær eller som en dessert i sig selv.

 

Da Manoel i 1918 som 30-årig grundlagde sit portvinshus satsede han på portvin, men også på at levere druespiritus til andre producenter. De to verdenskrige forsøgte at spænde ben for hans projekt med flere år uden handel.

I 1934 tvang Portugals diktator, Salazar, Manoel til at sælge sine destillerier for en slik, da han med ét nationaliserede salget af spiritus til portvinsproducenterne. Det betød, at Manoel igen måtte genopbygge firmaet. Selv da det var Manoel, der havde overskud og opkøbte et andet portvinshus, blev han snydt. Han købte en kælder fyldt med gode vine, men kælderen var tom på overdragelsesdagen. Med sig fra handlen tog Manoel en kontorstol, som et minde til sig selv om ”den dyreste stol i verden”.

Colheita: Den portugisiske stil

Som et af de få familieejede portvinshuse på portugisiske hænder, har huset en stolt tradition for fadlagrede vine. Det giver vine med teglstensfarve; i vinens verden opkaldt efter portvinen ’tawny’. Det er vine, som smager af tørret frugt, nødder, røde bær og karamel. De bedste kan besidde en enorm kompleksitet.

Tawny findes med aldersbetegnelserne 10, 20, 30 og 40 år, der gradvist viser fadenes afrundende effekt. Der er dyb bærfrugt, der langsomt omdannes til tørrede abrikoser, figner og dadler, der opstår smage af karamel, honning, nødder og sød tobak under lagring.

Colheitaen er en helt speciel tawny-type fra én bestemt årgang som skal lagres minimum 7 år på fad. Vinens årgang og aftapningsåret skal begge fremgå af etiketten, da det giver forbrugeren en forståelse for vinens modning. I fadene afrundes vinen. Den rå vin slibes blød og nøddeagtig af iltens påvirkning gennem træets porer. Det var Manoels stolthed og trumfkort – det er den portugisiske stil.

Kælderfundet: Vintage port

Den engelske stil blev derfor ikke produceret før 1960, hvor Poças for første gang producerede en vintage portvin. ”Sådan noget kan vi ellers godt lade de britiske portvinshuse om” sagde Manoel, der ifølge hans barnebarn regerede over portvinshuset til et par år efter sin død.

Efter Manoels død fandt man 142 flasker vintage port fra årgang 1927 gemt i hans private vinkælder.

Vintage er i dag, engelsk eller ej, det ypperste udtryk for portvin. Det er populært sagt, den nemmeste vin at fremstille. Det kræver ’bare’ de absolut bedste druer Douro-flodens breder kan præstere. Under 3% af portvin bliver til vintage og så laves den endda kun i de bedste årgange, typisk tre gange per årti.

Vinen er lavet til at udvikle sig på flaske, den tappes ung og rå. I dag foretrækker mange de unge vine, men vinen udvikler sig smukt i mange årtier. Da korken bliver porøs efter årtiers lagring, har man opfundet en portvinstang, der åbner flasken med korken intakt ved helt simpelt at skille askehalsen fra kroppen. På den måde kan man servere sin egen årgang ved sin konfirmation eller bryllup uden at frygte for knækkede propper.

Manoel D. Poças Juniors kælderskat er i dag en fast del af sortimentet, på den måde favner huset nu på bedste vis både den portugisiske og engelsk stil.

Portvin

Portugisernes vinøse stolthed, Portvin, er en klassiker uden lige. Fra de saftige, bærprægede ruby-typer med dybrød farve og friske frugttoner til de bløde tawny-typer, der efter lang fadlagring har udviklet smag af tørret frugt og nødder.

Se alle portvine