Dette er den fine Grüner Veltliner fra det berømte Nussberg, der ligger med den smukkeste udsigt ned mod den østrigske hovedstad, og det er vel vinen, der kan betragtes som åbneren hos Weingut Hajszan-Neumann. Der er udelukkende tale om frugt fra Weisleiten, der er den noget køligere del af Wiener Nussberg, og her har Hajszan-Neumanns parceller har været kultiveret efter økologiske og biodynamiske principper siden 2002.
Der er tale om håndhøstede frugt fra 15-25 år gamle vinstokke, der står på forskellige små parceller, hvor jordbunden overalt består af generøse mængder af ler, som Luis Teixeria - vinmageren hos Hajszan-Neumann - trods et meget højt indhold af kridt kalder for “tung jord”, og han forklarer, at det leder frem til, en cremet tekstur, dybere frugt, moderat syre og udtalt mineralitet i vinene.
Alle stilke er fjernet inden druerne er blevet let knust og har fået lov til at stå og macerere (trække aromaer og lille bitte smule garvesyre) i adskillige timer forud for presningen hvorefter mosten har fået lov til at bundfælde inden gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål.
Den malolaktiske gæring er undertrykt, og vinen er modnet 8 måneder i tanken inden den er tappet på flaske uden klaring eller filtrering, hvilket betyder, at den også kvalificerer sig til vegansk orienterede vinnydere.
En klassisk udtalt mineralsk Veltliner med pikante strejf af fennikel og peber, som sommeren 2022 smager dejligt, men der er intet hastværk. Den vil være lige så dejlig de kommende 2-3 år!
"We love it natural and native. In Grinzing, likely the most traditional-rich wine district of Vienna, we work purely and passionately with a biodynamic perspective. In the vineyard, we are guided by nature, and our intensive handwork supports this respectful path. In the cellar, we work very cautiously and observe carefully - letting the wines have a completely free hand with their own development." Luis Teixeria