Dette er den fine Grüner Veltliner fra det berømte Nussberg, der ligger med den smukkeste udsigt ned mod den østrigske hovedstad, og som vel kan betragtes som åbneren hos Weingut Hajszan-Neumann. Der er udelukkende tale om frugt fra Weisleiten, der er den noget køligere del af Wiener Nussberg, og hvor Hajszan-Neumanns parceller har været kultiveret efter økologiske og biodynamiske principper siden 2002.
Der er tale om håndhøstede druer, og i 2020 en høst som trak ud da fugtigt ustadigt vejr besværliggjorde plukningen af de ellers sunde og smukt modne druer. Således man gik man igang allerede i den første uge af oktober, men de sidste druer blev først plukket i begyndelsen af november.
Der er tale om et sammenstik af frugt fra forskellige små parceller hvor jordbunden overalt består af generøse mængder af ler, som Luis Teixeria - vinmageren hos Hajszan-Neumann - trods et meget højt indhold af kridt kalder for “tung jord” og han forklarer, at det leder frem til, en cremet tekstur, dybere frugt, moderat syre og udtalt mineralitet i vinene.
Der er tale om en manuel høst og alle stilke er fjernet inden druerne er blevet let knust og har fået lov til at stå og macerere (trække aroma) i adskillige timer inden inden omkring 60% af saften er presset ud af druerne hvorefter mosten har fået lov til at bundfælde inden gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål.
Den malolaktiske gæring er undertrykt og vinen er modnet 8 måneder i tanken inden den er tappet på flaske uden klaring eller filtrering, hvilket betyder, at den også kvalificerer sig til det veganske marked.
En klassisk udtalt mineralsk Veltliner med pikante strejf af fennikel og peber. Efteråret 2021 smager den dejligt, men der er intet hastværk. Dette vil også være en dejlig vin de kommende 2-3 år.
"We love it natural and native. In Grinzing, likely the most traditional-rich wine district of Vienna, we work purely and passionately with a biodynamic perspective. In the vineyard, we are guided by nature, and our intensive handwork supports this respectful path. In the cellar, we work very cautiously and observe carefully - letting the wines have a completely free hand with their own development." Luis Teixeria