Dette er den lette nærmest underspillede Loibner Grüner Veltliner og et af åbningsnumrene hos Emmerich Knoll. Vinen falder ind under Vinea Wachaus indledende kvalitetsklassificering, kendt som Steinfeder hvilket betyder, at Knoll højest må ramme 11,5% i alkohol, og at vinen skal være uden spor af restsødme.
Frugten kommer fra forskellige parceller på sletten nedenfor det berømte Loibenberg og ned mod Unter- og Oberloiben. Der høstes i hånden og druerne sorteres udelukkende i vinmarken hvorefter de hele drueklaser går direkte op i rustfrit stål. Her bearbejdes de med en slags træspader i et par timer for at knuse en del af druerne, så saften kan trække aromaer og mineraler fra skind, kerner og stilke. Presningen sker som regel efter 4-6 timer og herefter følger en langsom gæring i den vinter kølige kælder hvor der som regel tilsættes lidt ekstra gær undervejs for at sikre det helt tørre udtryk. Herefter modner vinen uden battonage frem mod aftapningen på flaske, der finder sted i april måned som regel uden forudgående filtrering.
Efter 3 relativt varme men nærmest lykkelige årgange, som blandt andet førte Emmerich Knoll helt til tops hos fænomenet James Suckling, der fik fejet benene væk under sig, da han smagte Riesling Ried Schütt Smaragd 2019, og kvitterede med de ultimative 100-point, så er 2020 en helt anderledes udfordrende årgang.
Meget nedbør i løbet af vækstsæsonen første til meldug og mange, mange ekstra timer oppe på de berømte skråninger og da man så havde fået det meste trimmet kom den voldsomste storm i mands minde susende ned fra Spitzer Graben. Rossatz, Arnsdorf og Mautern og selvom den havde tabt noget af potensen, da den passeredeDürnstein, var der flere steder stadig tale om hagl på størrelse med vagtelæg.
Det var den 22. august, og da Emmerich Knoll nogle uger senere var færdig med den såkaldt præventiv høst, hvor de beskadigede druer blev klippet bort fra klaserne “for at sikre kvaliteten” havde familien flere steder mistede op mod 20% af det potentielle høstudbytte, men Emmerich Knoll senior var alligevel lettet: “Vi var blandt de heldige. Mange af vores venner blev langt hårdere ramt. F.eks. mistede Franz Hirtzberger oppe ved Roter Tor omkring 75% af høsten.”
2020 er også noget køligere end de foregående år. Ikke nede i nærheden af normen i forhold til gennemsnittet fra tiden før, vi begyndte at tale om global opvarmning, men kølig nok til at Knolls plukke teams først blev sendt på arbejde i slutningen af september. Og da vejret under høsten var ustadigt og Knoll insisterede på, at der kun skulle plukkes i tørvejr, kom de helt ind i november, før den sidste frugt til Smaragd vinene ramte kælderen i Unterloiben.
Men alt forarbejdet har båret frugt, og Emmerich Knoll beviser med kollektionen fra 2020 at familien stadig befinder sig i toppen af den østrigske superliga. Vinene er som altid aromatiske og udtryksfulde. Lidt mere moderate i deres alkoholindhold og med lidt større mineralsk friskhed end i 2018 og 2019. Kort sagt mere traditionelle og tættere på idealbilledet for tørre hvidvine fra Wachau end længe smagt.
Som altid er vi, når det kommer til Weingut Knoll, på en streg diet (allokering). Vi fremsender en ønskeliste, men får ikke lige de vine, der står på listen, og slet ikke i de ønskede mængder. Fra 2020-årgangen har vi - og dermed Danmark - bare fået tildelt knap 2 paller fordelt på 14 forskellige vine.