Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring
Domaine Thierry Mortet, 16 Place des Marronniers, 21220 Gevrey-Chambertin, Frankrig
Indtast din e-mail og vi sender dig et link, som du kan bruge til at ændre din adgangskode. Bemærk at linket kun er gældende i 3 timer.
Nulstillingslink er afsendt
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Jeg vil gerne være medlem af Klub Løgismose
Jeg accepterer Vilkår og Betingelser for Klub Løgismose Vin & Mad.
Jeg har læst persondatapolitikken og cookiepolitikken
Målrettet markedsføring
Jeg giver tilladelse til, at Løgismose må kontakte mig via e-mail, sms, sociale medier (f.eks. Facebook) og kommunikationsapps (f.eks. Messenger) med tips, tilbud, konkurrencer, kampagner og events, omhandlende produktsortimentet på løgismose.dk, Løgismose i Netto og Løgismose fysiske butikker. Ligeledes giver jeg tilladelse til, at Løgismose må gemme og bruge oplysninger om mig og dele dem internt til at målrette markedsføring til mig. Det gælder mine kontaktoplysninger, alder, købs- og søgeadfærd, interesser og andre oplysninger fra f.eks. hjemmesider og cookies.
Hvis jeg fortryder
Jeg kan altid tilbagekalde mit samtykke på Min Side eller gdpr@lmfood.dk. Hvis jeg tilbagekalder mit samtykke, afmelder jeg samtidig mit medlemskab af Klub Løgismose Vin & Mad, og jeg vil fremover ikke længere modtage information om diverse tilbud, medlemspriser, rabatter og lignende eller have adgang til mine tidligere ordrer.
Fortsæt til betaling. Vælg denne hvis du gerne vil:
Beskrivelse
Producent
Oprindelse
Old school er den oplagte betegnelse, når talen falder på Thierry Mortets vine, som vi efterhånden har importeret i en lille menneskealder. Der er tale om klassisk burgundisk Pinot Noir nogle år dyrket på kanten af, hvad der er muligt for druen. Og sværger du til lys, feminin og slank Bourgogne med stor aromatisk finesse, er du på rette vej.
Thierry Mortets Gevrey-Chambertin er sammenstukket af frugten fra 20 forskellige små parceller med 20-70 år gamle vinstokke. Til sammen blot 3,1 ha. hvorfra høsten naturligvis er manuel. Der sorteres både i vinmarken og i kælderen hvor alle stilke fjernes og druerne knuses ganske let. Herefter får mosten og skallerne lov til at stå i 5-6 dage for at udvikle den aromatiske kompleksitet inden gæringen forsigtigt sættes i gang uden fremmede gærstammer og med 2 daglige pigeage. Efter gæringen modner 1/3 af vinen 4 måneder i nye fade mens resten forbliver i cementtankene hvor gæringen fadt sted. Derpå blandes vinen fra de nye fade med vinen i tanken som derpå fyldes på brugte fade for at modne i yderligere 12 måneder frem mod aftapningen på flaske, der sker efter en let filtrering med Kiselgur.
Farven er smukt lyserød med fin brillans. Der er fine nuancer af mørke kirsebær, hindbær, ribs og sød lakrids i duften, der tager på i vægt og dybde, når vinen får lov til at få lidt luft, eller bliver glemt et par år. Den er dejlig aromatisk i munden og kommer med en vibrerende frugtsyre og fine tanninerne, som tilsammen etablerer et herligt friskt og ungdommeligt udtryk. Let uden at virke spinkel. Her er snarere tale om dansende elegance!
Server af store Bourgogneglas. Prøv den for eksempel til sprængt kalvespidsbryst med peberrod, til en frikassé af kylling med rigelige mængder frisk estragon og rørhatte eller til en dyb udgave af den efterhånden næsten glemte kråsesuppe, som på trods af navnet også inkluderer hoved, hals, vinger, hjerte, lever og fødder fra gæs og ænder.
Årgang | 2017 |
Land | Frankrig |
Region | Bourgogne |
Distrikt | Gevrey-Chambertin |
Producent | Domaine Thierry Mortet |
Vinmager | Thierry Mortet |
Druer | Pinot Noir (100 %) |
Nettoindhold | 0,75 l |
Lukkeanordning | Naturkork |
Antal flasker produceret | 18000 |
Produktionsform | Konventionel |
Alkoholprocent | 13,0 % |
PH-værdi | 3,5 |
Restsukker | 1,0 g/l |
Syreindhold | 3,6 g/l |
Svovlindhold | 39 mg/l |
Fadlagret | Ja |
Lagring | 1/3 4 måneder på nye fade. 2/3 4 måneder i cement. Derpå 12 måneder på brugte fade. |
Forventet holdbarhed | 8-10 år fra høståret. |
Serveringstemperatur | 15 - 17 °C |
Varenr.: | 213367 |
Thierry Mortet er bror til den berømte nu afdøde Denis Mortet. De arbejdede i en årrække sammen med deres far Charles Mortet og da han trak sig tilbage 1991 lå det lige for, at sønnerne skulle drive vingården videre.
Denis og Thierry havde imidlertid hver sin idé om, hvordan druerne skulle forvandles til vin, og de var heller ikke enige om hvorledes vinstokkene skulle passes og plejes. Så der var ingen anden udvej end at dele familiens forskellige parceller mellem de to brødre. De blev enige om fordelingen og endnu engang betød et generationsskifte i Bourgogne, at vi fik flere vine at vælge i mellem, og færre flasker af hver enkelt vin.
Thierry Mortet fik ca. 4 ha. og har siden erhvervet lidt mere end 3 ha., således at han i dag har 7,3 ha. at se til fordelt på 3,9 ha. i Gevrey-Chambertin, 0,5 ha. i Chambolle-Musigny, 0,2 ha. i Marsannay og 2,7 ha. i den upåagtede kommune Daix helt oppe på kanten af Dijon. Det meste handler om Pinot Noir, og til sammen bliver det til blot 30-35.000 flasker fordelt på 10 vine.
Thierry er traditionelt funderet, han køber sine fade hos Rousseau og Toutan og ved blandt andet at fjerne alle stilke fra druerne forud for gæringen og efterfølgende holde igen med fadlagringen efterstræber han frugten og finessen frem for kraft og styrke.
Han blev tidligt optaget af en naturlige cyklus og biodiversiteten og i årevis har han praktiseret økologisk landbrug, mens hans kollegaer lystigt forsatte med at sprøjte løs. Vi skal dog frem til 2007, før Thierry fandt det nødvendigt at få papir på sine arbejdsmetoder.
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Gevrey-Chambertin ligger på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or. Gevrey er navnet på den lille by, hvor omkring markerne ligger, og Chambertin er navnet på kommunens fineste mark samt indgår i flere af Grand Cru navnene. Hele 8 (9 hvis Mazoyeres-Chambertin tælles med, det meste vin fra Mazoyeres-Chambertin markedsføres som Charmes-Chambertin) Grand Cru marker findes i Gevrey-Chambertin, hvorfra der produceres nogle af Bourgognes og verdens mest eftertragtede vine. Kommunen dækker ca 435 ha vinmarker og flankeres mod syd af Morey-St-Denis. Kun rødvin må produceres og druesorten er Pinot Noir. Vinene anses generelt for at være blandt de mest strukturerede og maskuline røde Bourgognevine og vil som oftest have et rigtig godt lagringspotentiale.
Nøgleord
Karakteristika
Vinifikation
Flaskelagring