Også på Domaine Drouhin-Laroze rækker de ud efter bæredygtigheden og selvom de ikke skilter med det har anvendelsen af tvivlsomme bekæmpelsesmidler rundt omkring på familiens 12 ha. længe ikke været en del af agendaen. Ligeledes har den mængde af svovl der er blevet anvendt for at beskytte vinene mod bakterier og gærstammer også været for nedadgående og det var derfor nærmest naturligt, da Nicolas Drouhin i 2017 besluttede at tiden nu var inde til at tage springet fuldt ud og producere en særlig cuvée helt uden tilsat svovl, eller som skrevet står "Sans Soufre".
Høsten er naturligvis manuel og i 2018 er der tale om den tidligste høst på Drouhin-Laroze ’s parceller på Chambertin skråningerne nogen sinde. Allerede en uge inde i september var de fleste druer plukket, og de generøse mængder ankom til vingården i et så hurtigt tempo, at det blev nødvendigt at leje en kølecontainer for at druerne ikke skulle få det for varmt, mens de ventede på at det blev deres tur.
Herfra har Nicolas så "stjålet" noget af den frugt, som eller ville være endt i den generiske Gevrey-Chambertin "Dix Climats". Nærmere bestemt frugt fra de 2 Lieu-Dits En Combes og Croix des Champs, som er vinificeret uden fremmede gærstammer i en separat tank og derpå fyldt på brugte fade fra Allier og Nivemais. Og da vinen i fadene var tidligt charmerende besluttede Nicolas at sammenstikke fadene allerede i forsommeren, hvorefter vinen er tappet i juli 2019 uden klaring, filtrering og tilsætning af svovl.
Fraværet af svovl påvirker vinens aromatiske profil og den måde hvorpå den serverer sit terroir, og det er derfor spændende og tankevækkende at smage "Sans Soufre" og "Dix Climats" ved siden af hinanden. De deler vandene. Charlotte Drouhin noterer neutralt, at vinen "After a charming combination of suave aromas and a touch of toasted wood (..) leaves an ample texture on the palate." Jasper Morris fra Inside Burgundy er positiv, og noterer "Something of a yeast extract note to the nose. Much nicer on the palate though the ripeness is maximal giving a slightly sweet finish with a touch of liquorice." Neal Martin fra Vinous synes derimod at vinen er skrækkelig og siger det lige ud: "Sans Souffre" is really not my cup of tea".
Den måde vi oplever naturvine og svovlfri vine på er forankret i vores præferencer. Bliver vi ramt på det rigtige tidspunkt er det en ny og spændende verden som åbner sig. Er timingen forkert bliver læringskurven for stejl. Smag selv. Bedøm selv.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, hvorved den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent diskrete naturvins-karakteristika