Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 9.664,50
Gevrey-Chambertin Les Champonnets 1. Cru
- 6 stk. 9.664,50
1.895,-
2.526,67 pr. l.
6 stk.
9.664,50
1.610,75 pr stk.
Spar 1.705,50
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
94
Tim Atkin - November 2019
Beskrivelse
Domaine Denis Mortet har 0,3 ha. på Premier Cru marken Les Champonnets, der ligger tæt på den lille kløft “Lavaux-Saint-Jacques” som får lidt køligere vinde til at lufte vinstokkene på de omkringliggende vinmarker og i følge Arnoux Mortet leder det frem til, at vinene bliver lidt friskere og altid imponerer med "deres fremragende struktur og fantastiske længde".
Arbejdet med de omkring 50 år gamle vinstokke er traditionelt forstået på den måde at tiden med herbicider og pesticider for længst er forbi. I stedet er der tale om pløjning for at holde ukrudtet nede og der anvendes udelukkende organiske jordforbedringsmidler, og hvert år sker der en kraftig beskæring af de grønne druer for at øge intensiteten i de klaser, som får lov at blive hængende. Et arbejde som betyder, at høstudbyttet sjældent overstiger 35 hl/ha.
Høsten er manuel og klaserne transporteres ned til vingården i små plastikkasser. Her bliver en del af stilkene nænsomt fjernet hvorefter der bliver foretaget en sortering drue for drue inden de blev fyldt på en rustfri gæringstank hvor de smukkeste hele drueklaser allerede venter. Gæringen starter køligt (ved 13 til 14 grader) i de første 4-5 dage, hvorefter temperaturen hæves og vinen gærer færdig i yderligere 10-12 dage med både omrøringer og overpumpninger. Herefter følger 18 måneder på fade (50% nye) alle fra velansete François Frères frem mod sammenstikningen af den endelige cuvée og aftapningen på flaske, der sker uden klaring eller filtrering.
Her får du her Arnaud Mortet tanker om 2018-årgangen og vinene. Der er tale om vores oversættelse af en samtale med Bourgogne eksperten Allen Meadow, som var forbi i januar 2020 og begejstret smage vinene fra fad:
Jeg har aldrig i mit liv været nødt til at skære så meget frugt bort som i 2018. Knopsætningen var ekstraordinær, og det blev hurtigt klart, at vi hverken ville få tilstrækkelig koncentrationen eller tilpas phenoliske modenhed, så vi besluttede tidligt en voldsom grøn høst på alle parceller. Ellers var sæsonen relativt let at klare, måske bortset fra at jeg bekymrede mig om manglen på regn, da sommeren var meget varm og tør.
Jeg valgte at indlede høsten den 3. september, da sukkerindholdet virkelig begyndte skyde i vejret, og mine plukketeam høstede, så hurtigt de kunne. Og bortset fra at det var ekstremt varmt, var de virkelig i stand til at plukke hurtigt, fordi modningerne var meget ensartede og frugten var nærmest fejlfri, så efterfølgende var det næsten ikke nødvendigt at sortere. Men jeg var bekymret for, at gæringerne ville begynde for hurtigt, så jeg hyrede kølevogne, som fulgte plukkerne rundt i vinmarkerne. Det var dyrt, men effektivt, da det afholdt frugten fra at begynde at gære, før den var fremme i gæringstankene.
Trods den grønne høst, var udbyttet stadig overraskende højt, f.eks. var gennemsnittet i mine vine fra Gevrey-Chambertin helt oppe omkring 45 hl/ha. Det var mere end jeg havde skudt på, men hvad der også var overraskende var det, vi kalder ”rendements en jus” kvaliteten af saftig i druerne.
Jeg er virkelig taknemmelig for, de valg vi traf, som ledte frem til at vi stod med et potentielt alkoholindhold på mellem 13,1 og 13,7%, hvilket måske er lidt højt, men stadig rimeligt. Jeg havde ingen problemer med gæringen og tilføjede intet undervejs. Jeg brugte mellem 30 og 40% hele drueklaser til mine Premier Crus, men med den tykke midterste del af stilken skåret fra. Jeg vinificerede også meget blødt, for selvom volumen var højere end normalt, var skindet på druerne tykt og gav et relativt højt forhold mellem fast og flydende, så det ville have været meget let at komme til at fremstille ekstremt garvesyrede vine. Med hensyn til stilen i 2018'erne er de bestemt på modne side, men de har bevaret en god friskhed og endda også en god terroir-gennemsigtighed, så jeg er stolt af resultaterne.
Producent
La Revue du Vin de France, som de fleste stadig regner for den førende franske vin guide, begavede tidligt Denis Mortet med de maksimale 3 stjerner, og rangerede dermed dette hus på linje med Domaine de la Romanée Conti og Domaine Leroy.
Det skete på trods af, at Dennis Mortet dengang kun rådede over 2 små parceller med Grand Cru status på Chambertin og Clos Vougeot, og da Denis Mortet senere i en alder af 51 i 2006 tog sit eget liv, og overlod det til hustruen Laurence og sønnen Arnaud at videreføre livsværket, rystede folkene bag La Revue du Vin de France heller ikke på hånden. Domaine Mortet beholdt de 3 prestigefyldte stjerner i endnu et årti, indtil der begyndte at komme sprækker i den berømte guides Bourgogne anmelderi.
Arnaud nåede at stå skulder ved skulder med sin far de sidste år, hvor helbredet og psyken begyndte at skrante, og siden han blev alene, er det lykkedes ham at opfylde sin fars drøm om at producere vine, der både er intense OG raffinerede. Vine som både kan drikkes med stor fornøjelse, når de er unge og friske, og samtidig betaler stort tilbage, når vi viser dem tillid og gemmer dem væk i en god kælder.
Set i bagklogskabens klare lys var Denis Mortets vine til den mørke og meget kompakte side, og hans mantra om at behandle al sin frugt som var den af Grand Cru status (hvilket blandt andet betød 100 % ny eg i alle vine), ledte frem til vine, som måske var mere imponerende end charmerende. Denis Mortet havde da også i sine sidste år selv indset, at hans ideer konfliktede med eftersøgningen af den territoriale energi og den største elegance.
Det er derfor helt i faderens ånd, at Arnaud i sine første 15 år gradvist er begyndt at vinificere blidere og har reduceret både andelen af nye fade og den tid, som vinene får lov til at tilbringe i fadede. Samtidig er Arnaud blevet mere og mere optaget af de frugtige elementer og friskheden i vinene, og det har ledt frem til en lidt tidligere høst og stadig større fokus på anvendelsen af hele drueklaser og/eller klynger af druer, der er befriet for hovedstilken.
Arnaud har haft held med sit projekt. Alle kilder beskriver ham som en højt begavet Vigneron, og der er bred enighed om, at vinene i glasset nu, med deres yndefulde parfumerede frugt og raffinerede tanniner, år efter år svæver over det niveau, som hans far sluttede på med sin fantastiske svanesang med vine fra 2005-årgangen.
I dag kultiverer Laurence, Arnaud og lillesøsteren Clémence, der vendte tilbage til familien i 2013, lige i omegnen af 16 ha. fordelt på flere end hundrede små parceller på strækningen mellem Daix oppe på Dijon-plateauet og ned til Vougeot. Og det er noget af en udvikling siden brødrene Denis og Arnoux Mortet i 1992 valgte at dele familiedomænet.
Denis fik dengang 4,5 ha. i Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny og Vougeot med sig, og allerede i 1993 fik Laurence og Denis mulighed for at overtage gode bidder af de 3 lieu dits En Motrot, Au Vellé, En Champs samt Premier Cru marken Lavaux Saint-Jacques i Gevrey-Chambertin og en luns af Les Longeroies oppe i Marsannay. Det bragte de samlede besiddelser op i nærheden af 10 ha., og siden er det gået slag i slag:
- 1997: Parceller på En Combe du Dessus i Gevrey-Chambertin
- 1999: En parcel på Le Chambertin
- 2000: Flere små parceller bl.a. på En Derée i Gevrey-Chambertin
- 2011: Flere parceller i Fixin og Gevrey-Chambertin
- 2012: En parcel på Bonnes-Mares og en andet på Mazis-Chambertin
- 2016: Overtagelsen af 4 ha. med overvejende gamle vinstokke fra en vinbonde på vej på pension. Bl.a. parceller på de 2 Premier Cru marker Les Perrières og Lavaux Saint-Jacques i Gevrey-Chambertin samt ikke mindst 2 små parceller på Charmes-Chambertin og Mazoyères-Chambertin.
Frugten fra dette patchwork af jordlodder alle udelukkende tilplantet med Pinot Noir veksles til følgende vine:
Grand Cru:
Clos de Vougeot | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,32 ha
Chambertin | vinstokkenes alder: ca. 60 år | areal: 0,15 ha
Bonnes-Mares | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 0,35 ha
Mazis-Chambertin | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 0,25 ha
Echezeaux | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,25 ha
Premier Cru:
Gevrey-Chambertin | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,25 ha
Gevrey-Chambertin Les Champonnets | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,3 ha
Gevrey-Chambertin Champeaux | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 0,45 ha
Gevrey-Chambertin Lavaux-Saint-Jacques | vinstokkenes alder: ca. 60 år | areal: 1,2 ha
Chambolle-Musigny Aux Beaux Bruns | vinstokkenes alder: ca. 40 år | areal: 0,23 ha
Villages:
Gevrey-Chambertin Mes Cinq Terroirs | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 6 ha
Fixin Champs Pennebaut | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,35 ha
Fixin Vieilles Vignes | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 0,75 ha
Marsannay Les Longeroies | vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 1,1 ha
Bourgogne Rouge Cuvée de Noble Souche | vinstokkenes alder: ca. 35 år | areal: 1 ha
Selv for et meget succesfuldt domæne som Mortet var overtagelsen af de sidste 4 ha. i 2016 en meget stor mundfuld. Derfor blev der lavet et par kontrakter, hvor man dels leasede vinmarkerne dels efterfølgende købte druerne, og da det kan opfattes som et negociant forhold, har det medført, at vinene fra disse parceller siden 2018 høsten er blevet holdt udenfor Domaine Denis Mortets portofølge.
I stedet tappes og markedsføres de under navnet Domaine Arnaud Mortet:
Charmes-Chambertin Grand Cru | vinstokkenes alder: ca. 90 år | areal: 0,27 ha
Mazoyères-Chambertin Grand Cru | vinstokkenes alder: ca. 70 år | areal: 0,45 ha
Gevrey-Chambertin Les Perrières 1. Cru | vinstokkenes alder: ca. 60 år | areal: 0,38 ha
Gevrey-Chambertin Lavaux-Saint-Jacques 1. Cru | vinstokkenes alder: ca. 60 år | areal: 1,2 ha
Gevrey-Chambertin Villages |vinstokkenes alder: ca. 50 år | areal: 1,7 ha
Løgismose har i mere end 20 år modtaget den allokering, som Domaine Denis Mortet synes, skal sendes i Danmarks retning. Der er hvert år tale om stærkt begrænsede mængder, som ankommer i det sene efterår, og da vinene trods prisernes himmelflugt er særdeles efterspurgte, vil der være vine som vi ikke viser i webshoppen. Hvis du er liebhaver til særlige vine, er du altid velkommen til at sende en forespørgsel til salg@loegismose.dk
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Gevrey-Chambertin ligger på Cote de Nuits i den nordlige del af Cote d'Or. Gevrey er navnet på den lille by, hvor omkring markerne ligger, og Chambertin er navnet på kommunens fineste mark samt indgår i flere af Grand Cru navnene. Hele 8 (9 hvis Mazoyeres-Chambertin tælles med, det meste vin fra Mazoyeres-Chambertin markedsføres som Charmes-Chambertin) Grand Cru marker findes i Gevrey-Chambertin, hvorfra der produceres nogle af Bourgognes og verdens mest eftertragtede vine. Kommunen dækker ca 435 ha vinmarker og flankeres mod syd af Morey-St-Denis. Kun rødvin må produceres og druesorten er Pinot Noir. Vinene anses generelt for at være blandt de mest strukturerede og maskuline røde Bourgognevine og vil som oftest have et rigtig godt lagringspotentiale.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter