Dette er år efter år en af de mest præcise fornemt fokuserede vine fra Arnaud Mortet som her i sit 12 år efter faderen tragiske selvmord positionerer sig som en af de 1-2 bedste producenter i Gevrey-Chambertin. Vi er med andre ord med denne 1. Cru Lavaux Saint-Jacques igen oppe på den helt store klinge hvor alle de små nuancer i vinen skiftevis holder igen og fører sig frem, som om de blev dirigeret af Il Maestro Zubin Mehta.
Mortet har 5 små forskellige parceller på tilsammen 1,16 ha. på den 9,53 ha. store 1. Cru mark der ligger på højre hånd, når man kører sydvest ud af Gevrey-Chambertin ad D31, der fører op mod skoven og videre til Chambouf.
Vinstokkene er i gennemsnit blevet 50 år gamle og modner så ensartet, at det næsten hvert år er muligt at høste alle 5 parceller samtidigt selvom de ligger både nede ved vejen, i midten og helt oppe på toppen nær skovkanten. Sådan var det også i 2017 hvor frugten blev bragt hjem den 9. og 10. september og efterfølgende kunne gære uden chaptalisering.
Arnaud producerede i 2017 to forskellige cuvéer af Lavaux Saint-Jacques. En med 30% hele drueklase og så denne, hvor frugten er 100% afstilket. Andelen af nye fade fra François Frères blev igen fastsat til 70%, og vinen er modnet 16 måneder inden den endelige sammenstikning i rustfrit stål og aftapningen på flaske klaring eller filtrering.
En vidunderligt parfumeret på en gang elegant og magtfuld Bourgogne med sødmefyldte noter af hindbær, jordbær og mørke kirsebær, der bliver pakket godt ind i falmende duftroser og violer og omfavnet af vanilje og eksotisk røgelse fra fadene. Fyldig, fokuseret, meget aromatisk og stadig ungdommelig, med et fornemt lag af mineralitet og fløjlsbløde tanniner som hvisker, at festen først er lige ved at begynde.
Som al anden stor Bourgogne er dette en vin, man sagtens kan nyde solo, hvis man skulle få lyst til at blive glad i låget. Men det er naturligvis også en vin, som lydhørt vil akkompagnere en lang række raffinerede retter fra det salte køkken. Prøv den for eksempel sammen med rosa stegte bryster fra unge fasaner serveret i kartoffel cocotte med trøfler, trøffelsky grillet æble og tranebær. Et af Daniel Letz glansnumre fra hans storhedstid i Kong Hans Kælder.