Fritz Wieninger og Luis Teixeira, vinmagerne hos Weingut Hajszan-Neumann, har siden 2015-årgangen eksperimenteret med gæringsforløb med skinkontakt i adskillige måneder og nærmest uden intervention undervejs. Det vil sige ingen kommerciel gær, ingen enzymer, intet gummi arabicum, ingen forsurring og ingen anvendelse af svovl før vinen tappes og lige forsikres mod den allerstørste flaskevarians.
Kombineret med at vinstokkene dyrkes efter biodynamiske principper og vi her har fat i specialiteten et ”Gemischter Satz” bliver der tale om en vin, som ganske enkelt er enestående! Der er tale om druesorterne Grüner Veltliner, Welschriesling, Pinot Blanc, Riesling og Traminer fra vinstokke på Wiener Nussberg hvor Hajszan-Neumann har et par såkaldte kaosbeplantninger på Ried Weisleiten og Ried Ulm, som Stefan Hajszan erhvervede tilbage i 2004 godt hjulpet på vej af den velhavende investor, designer og vinnørd Heinz Neumann. Druerne er høstes samtidig i den 2. uge af oktober (til normal tid ovenpå den ekstremt tidlige høst i 2018) da Fritz Wieninger og Luis Teixeira mente at modenheden (og manglen på samme) blandt vinstokkene passede til den friske profil de efterstræber, og da de ikke helt har styr på, hvor meget hver enkelt druesort fylder i vinmarken og hvor gavmildt vinstokkene yder, kan de ikke angive et eksakt blandingsforhold.
Nede på vingården sker der en omhyggelig soignering af drueklaserne inden frugten fra de 5 druesorter presses til most og samgæres til vin med drueskallerne (ikke stilkene og kernerne) i et par såkaldte beton æg. Den eneste intervention er, at ægget bliver efterfyldt, men ellers får vinen lov til at hygge sig med drueskallerne i samfulde 5 måneder, inden den skilles fra skallerne og får en kort tur, nærmere bestemt 6 uger, i brugte 500 liters fade inden den tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Vinen skal enten dekanteres forsigtigt, hvis man ønsker et næsten klart udtryk, eller også skal man lige vende flasken engang inden den åbnes, så man får "det hele" med og den oplevelse som er tiltænkt, for her er det aromatiske bundfald en del af pakken. Trods 5 måneder med drueskallerne er vinen ikke direkte tanninsk, angiveligt fordi stilkene og kernerne ikke kom med i ligningen. I stedet nøjes orangeringen med at sætte ekstra skub i de florale noter og den aromatiske finesse, ligesom den sikkert også bidrager til vinens saftige salte skruktur.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og næsten uden anvendelse af svovl, bliver den en del af naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinen smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og for at gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent tydelige naturvins-karakteristika