Når det kommer til økologi, og det vi i dag har lært at kende som naturvine, er Manuel Valenzuela og hans livsværk Barranco Oscuro oppe på kanten af Sierra Nevada nationalparken nogenlunde midtvejs mellem Granada og Almeria uden sidestykke i Spanien. Han kom til Alpujarra i 1979, på et tidspunkt hvor de fleste havde travlt med at flytte væk, og købte en fløj af bodegaen, som ikke havde været i seriøs produktion, siden vinlusen satte alt i stå.
Manolo, som han kaldes, plantede med stor nysgerrighed både de lokale og de internationale druesorter, som mange dengang troede ville frelse den spanske vinindustri, og nok så vigtigt sagde han lige fra starten "Tak, men nej tak" til alle tilbud på kemikalier og andre tilsætningsstoffer, som kunne lette hans arbejde i vinmarkerne og i kælderen.
I stedet blev han lokomotivet i en sammenslutning, som tog afstand fra enhver manipulation med den frugt, som naturen begaver vinbønderne med, og da det nationale regelsæt for økologi ankom i 1989, blev Barranco Oscuro Spaniens første økologisk certificerede vingård.
Siden droppede Manolo den økologiske certificering, fordi han mente, at hele setuppet blev kommercialiseret med manglende respekt for den bæredygtighed, som det hele oprindeligt handlede om, og i dag er Barranco Oscuro og de vine, som Manolo og hans søn Lorenzo producerer forunderligt nok uden for nummer, selvom de er på kortet på en lang række af Spaniens fornemste restauranter.
En af vinene er denne Vino Espumoso Método Tradicional Brut Nature fremstillet på druen Vigiriega, som i følge visse kilder er identisk med Sumoll, mens andre kilder anfører, at den nu kun findes omkring Granada og på De Kanariske Øer efter at den frem til phylloxera epidemien i slutningen af det 19. århundrede var den mest udbredte i hele Andalusien. Hvorom alting er der tale om en druesort, som leverer en relativt aromafattig most med højt sukkerindhold og da vinstokkene står oppe i 1.200 til 1.300 meters højde, er der også tale om høj naturlig syre, hvilket gør druerne velegnede til netop mousserende vine.
Der er (naturligvis) tale om manuel høst og efter en soignering af klaserne fjernes alle stilke forud for presningen og gæringen, som foregår spontant med de naturligt forekommende gærceller i små plast og stål tanke. Efter gæringen får vinen lov til at sætte sig i nogle måneder inden der tilføjes en sød saft ligeledes fra Vigiriega druerne samt naturlige gærceller, hvorefter vinen fyldes på flasker. Herefter følger den fornyede gæring og 33 måneders modning sammen med gærresterne. Herefter rejses flaskerne langsomt til lodret med flere manuelle drejninger af flaskerne under vejs. En operation som varer 24 dage hvorefter bundfaldet skydes bort og flaskerne efterfyldes med vin fra andre flasker inde de får deres Champagneprop. Altså 0 dosage og Brut Nature.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og helt uden anvendelse af svovl, hvorved den bliver en del af naturvins familien. Hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:

Forvent tydelige naturvins-karakteristika